Aktuelno iz kulture

Tamara Dragičević: Nigde drugde tako iskreno nećete dobiti potvrdu kvaliteta ili osudu osrednjosti, kao što će to biti u malom mestu

Komentari

Autor: Euronews

29/06/2021

-

14:17

Tamara Dragičević: Nigde drugde tako iskreno nećete dobiti potvrdu kvaliteta ili osudu osrednjosti, kao što će to biti u malom mestu
Tamara Dragičević - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Glumaca Tamara Dragičević je "lice u fokusu" 4. Ravno Selo Međunarodnog festivala debitantskog filma.

"Jednostavnost je savršenstvo koje se teško dostiže, reči su našeg nobelovca. Veliki gradovi nude velike mogućnosti i usput i velike zablude, često nas odvoje od te tako proste, životno iskrene i teško dostižne jednostavnosti. Nigde drugde tako iskreno nećete dobiti potvrdu svojih kvaliteta ili osudu svoje osrednjosti, kao što će to biti u malom mestu. Nigde drugde ljudi neće više ceniti dobro, i manje obraćati pažnju na loše nego li u manjem mestu.

Kultura je izvorno najbolje rađala tamo gde je imala najoštrije sudije, i baš zato je na ovakvim mestima iznedrila one koji za osrednjost ne znaju, koji su ili za to rođeni ili se time ne bave. Selo je bilo i ostaće izvor koji neiscrpno teče i rađa najbolje među nama, te stoga ovakvi festivali moraju ne samo biti prepoznati, već i sa pažnjom praćeni i podržani. Moj doprinos ovom festivalu ne držim samo kao čast, već i kao privilegiju", izjavila je Dragičevićeva, koja će 1. jula svečano otvoriti festival u Ravnom Selu.

Prvo festivalsko veče biće i u znaku koncerta filmske muzike, na kom će glumce i pevače pratiti Novosadska filharmonija, a kojom će dirigovati Mikica Jevtić u direktnom prenosu na kanalu Radio Televizije Vojvodine.

Promo

 

Nakon koncerta sledi projekcija ruskog filma "Superdeep" Arsenija Suhina sa Milenom Radulović u glavnoj ulozi, koja će, takođe, biti gošća festivala 1. jula.

"Ostajemo verni tradiciji festivala da se festival otvara koncertom filmske muzike. Naše izvođače će pratiti Vojvođanska filharmonija pod dirigentskom palicom maesta Mikice Jevtića. Izvođači poznatih filmskih numera biće prvakinja beogradske opere Sanja Kerkez, glumice Danica Maksimović, Vanja Milačić i Srna Đenadić, kao i Ravnoselac Luka Maraš. Specijalni gost koncerta je američki glumac Adam Devenport, koji se nedavno doselio u Srbiju, američkoj publici poznat posebno po zapaženim nastupima u Kargeni holu i na Brodveju. Celo ovogodišnje izdanje festivala je način na koji ćemo dostojno obeležiti početak izgradnje novog Doma Kulture u Ravnom Selu", navodi Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala.

Promo

 

U glavnom takmičarskom programu biće prikazani domaći film "Lihvar" Nemanje Ćeranića, češki film "Smotaj i pali" sa našim Peđom Bjelcem u glavnoj ulozi, reditelja Adama Hobzika, mađarski film "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme" rediteljke Lili Horvat i turski film "Potencijalni kandidat" reditelja Erdžana Kesala.

Zatvaranje festivala, 4. jula, pratiće dodela nagrada u svim kategorijama uz projekciju filma "Jedini izlaz" Darka Nikolića sa Andjelkom Prpić u glavnoj ulozi.

Komentari (0)

Kultura