Aktuelno iz kulture

Štulić: Izloženi peškir u Muzeju novog vala nije moj, u pitanju "zlonamerna zloupotreba" lika i dela

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

07/11/2022

-

11:28

Štulić: Izloženi peškir u Muzeju novog vala nije moj, u pitanju "zlonamerna zloupotreba" lika i dela
Džoni Štulić - Copyright Prinstscreen YouTube/PETROVICPETAR

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Novog vala, odnosno Novog talasa, otvoren je u Zagrebu pre nekoliko dana, a jedan od eksponata za koji je navedeno da je pripadao čuvenom muzičaru Džoniju Štuliću, sada je postao povod neočekivane kontroverze.

Naime, nekadašnji frontmen popularne grupe Azra objavio je na portalu "Ravno do dna" da izloženi peškir i patike u tom muzeju nisu njegove, nego da pripadaju nekadašnjem gitaristi grupe Juri Pađenu.

"Primoran sam da objasnim da izloženi peškir i patike nisu moji, već Pađenovi, pošto idu uz njegove zebraste špilhoznice u kojima je svirao na 'Zadovoljštini' (drugom koncertnom albumu Azre); moje su tri pedale koje su mi kod njega ostale, i za koje nije imao odobrenje da ih daje, kao što kaže, jer po običaju izvrće i laže", naveo je Štulić.

Inače, Pađen je pored "Zadovoljštine" svirao i na Azrinom albumu "Između krajnosti" (1987), a potom i na Štulićevom "Balegari ne vjeruju sreći" (1990).

Pađen je ranije za hrvatske medije rekao da je poklonio više svojih stvari, kao i "neke Štulićeve memorabilije" koje su ostale kod njega.

"To su tri gitarske pedale i peškir kojim se brisao posle koncerata. Naravno opran. To nisam hteo da dam bez njegovog pristanka nego sam ga nazvao, uveren da od toga neće ništa biti…", rekao je on tada. 

Međutim, Štulić kaže da je muzej zlonamerno zloupotrebio njegov lik i delo "iz najnižih pobuda".

"Muzej novog vala - Zagreb" osnovao je televizijski i filmski producent Aleksandar Črček, a prostor osmislio akademski vajar i scenograf Davor Antolić Antas, sa ciljem da predstave novi talas i zagrebačke bendove koji su ga obeležili poput Azre, Haustora, Filma, Prljavog kazališta i drugih.

Črček je za Slobodnu Evropu nedavno rekao da planira da izložio i eksponate beogradskih grupa Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

"Ako nas neko pozove, onda bismo otišli i tamo sa izložbom. Naravno, neke artefakte se neće moći da pomeramo, ali imaćemo nove", rekao je on.

Muzej ima podršku Gradske kancelarije za kulturu Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), a partneri su Hrvatska glazbena unija i Služba zaštite muzičkih prava Hrvatskog društva kompozitora.

Komentari (0)

Kultura