Aktuelno iz kulture

"Izazov baletskog triptihona": Izložba o baletskom umetniku Vladimiru Logunovu u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

14:25

"Izazov baletskog triptihona": Izložba o baletskom umetniku Vladimiru Logunovu u Narodnom pozorištu
"Izazov baletskog triptihona": Izložba o baletskom umetniku Vladimiru Logunovu u Narodnom pozorištu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Izazov baletskog triptihona – Vladimir Logunov, baletski igrač, pedagog i koreograf", autorke Milene Jauković, otvorena je ove jeseni u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu i biće otvorena do sredine decembra.

Opus Vladimira Logunova izrazito je kompleksan, a obuhvata rad u brojnim pozorištima širom bivše zemlje, i šire. Upečatljivo je tumačio uloge klasičnog i neoklasičnog baletskog repertoara: Grof Rotbart ("Labudovo jezero"), Šumar Hilarion ("Žizela"), Karenjin ("Ana Karenjina")…

"Nije bilo potrebno tražiti neposredni povod budući da Logunov na našoj sceni deluje 60 godina. Bilo je pitanje vremena kada će Muzej Narodnog pozorišta izlozbu posvetiti ovom našem umetniku", ispričala je autorka u nedavnom intervjuu za Tanjug Reflektor.

Prema njenim rečima, tokom šestomesečnog rada zadatak joj je kao autorki izložbe bio da razasutu arhivsku građu prikupi i hronološki postavi.

Jauković je rekla da je prvi deo izložbe posvećen stvaralaštvu Logunova kao igrača, zatim pedagoga, a veći deo koreografskim radovima, koji se završavaju sa "Ohridskom legendom" koju je radio 2021. godine u Srpskom narodnom pozorištu.

Predstavljene su i najznačajnije nagrade koje je Logunov dobio tokom karijere, među kojima su Plaketa i pečat Naorodnog pozorišta, Nagrada Narodnog pozorišta za balet "Doktor Džekil i mister hajd" u sezoni 2001/2, Nagrada za životno delo Udruzenja baletskih umetnika Srbije i Posebna medalja predsednika Srbije iz 2021. godine.

Tanjug/Vladimir Sporčić

Milena Jauković

"Kad govorimo o Logunovu pre svega se vezujemo za njegovo koreografsko delovanja i prva asocijacija je balet ''Doktor Džekil i mister Hajd''. U toj predstavi neki od naših plesača su ostvarili životne uloge", istakla je Jauković.

Prema njenim rečima, balet je bio vrlo atraktivan u vizuelnom smislu jer prati dvojnost glavnog lika, a pored klasične muzike Elgarove bili su uključeni bubnjari Dragoljuba Ðuričića čiji je zvuk iz lože pratio dijaboličnost lika.

Jauković je istakla da je publika zahvaljujući aktivnostima Muzeja Narodnog pozorišta u prilici da se upozna sa umentičkim veličinama koji su provele vek u Narodnom pozorištu i na neki način dali pečat umetnost i kulturi našeg prostora.

Muzej je podsetio poklonike baletske umentosti na rad Jovanke Bjegović, Lidije Pilipenko, Radomira Vučića i drugih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura