Aktuelno iz kulture

Legenda pop-arta Derek Bošir u Novom Sadu: Istraživao sam vašu istoriju i odlučio da se bavim srpskim "duhovima"

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

08:59

Legenda pop-arta Derek Bošir u Novom Sadu: Istraživao sam vašu istoriju i odlučio da se bavim srpskim "duhovima"
Legenda pop-arta Derek Bošir u Novom Sadu: Istraživao sam vašu istoriju i odlučio da se bavim srpskim "duhovima" - Copyright M. Pudić

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni britanski pop-art umetnik, Derek Bošir (85), bio je gost tribine organizovane u novosadskoj Kulturnoj stanici "Svilara", u susret izložbi njegovih radova čije je otvaranje zakazano za sutra, 10. novembar u Muzeju grada Novog Sada.

Derek kaže da je došao u Novi Sad sa idejom da dopre do što većeg broja ljudi.

"Povezao sam se sa Novim Sadom kroz projekat 'Duhovi'. Prvo sam u rodnom gradu (Portsmutu) slikao ljude koji više nisu sa nama, a ostavili su ogroman trag u britanskoj istoriji. Nakon toga, radio sam isti projekat u Čikagu, Hjustonu i Pragu. Zatim sam istraživao srpsku istoriju i odlučio da se bavim srpskim 'duhovima'. Sada sam u Novom Sadu i uskoro otvaram izložbu 'Duhovi Srbije'. Ovde su naslikane ličnosti Srbije koje su na mene ostavile najsnažniji utisak", ističe Bošir.

Derek Bošir je do šire publike došao zahvaljujući saradnji s bendovima "Clash" i "The Pretty Things", a naročito sa Dejvidom Bouvijem.

Bošira i Bouvija upoznao je fotograf Brajan Dafi 1979. godine, kada je počelo prijateljstvo dugo gotovo četiri decenije, okončano Bouvijevom smrću 2016.

M. Pudić

 

Bošir je radio omote za Bouvijeve albume "Let's Dance" i "Lodger", kolaže s muzičarevim fotografijama, a dizajnirao je i scenu za Bouvijeve turneje.

Pored svoje umetničke prakse, Bošir je već dugo i pedagog.

Predavao je u Centralnoj školi umetnosti i dizajna na Kraljevskom koledzu umetnosti u Londonu, Univerzitetu u Hjustonu i na Kalifornijskom institutu umetnosti u Los Anđelesu.

Učestvovao je na 90 samostalnih izložbi u prestižnim izložbenim prostorima, a njegovi radovi su bili uvršteni u brojne grupne izložbe i kolekcije širom sveta.

Smatra se začetnikom i živom legendom pop-arta.

Komentari (0)

Kultura