Aktuelno iz kulture

Kultura koja ruši okvire – kruna Evropske prestonice kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2022

-

11:06

Kultura koja ruši okvire – kruna Evropske prestonice kulture
Bab l Bluz - Copyright Bab L'Bluz

veličina teksta

Aa Aa

Nakon Grada stripa, kojim je Novi Sad postao centar devete umetnosti, novembar će Srpsku Atinu pretvoriti u avangardni evropski kutak koji nudi novo umetničko iskustvo, stavljajući tako finalni pečat na projekat Novi Sad - Evropska prestonica kulture kroz nove, buntovne, avangardne, manjinske i marginalizovane izraze jezikom izvođačke i vizuelne umetnosti.

Aktuelni programski luk "Druga?Evropa" donosi prvi world music festival Pocket Globe, proizašao iz serije koncerata u kulturnim stanicama tokom godina pripreme Evropske prestonice kulture, u saradnji sa udruženjem Ring Ring.

Od 10. do 13. novembra, u Sinagogi i Pozorištu mladih prvi put u Srbiju stiže marokanska atrakcija Bab L’ Bluz, zatim nakon najpoznatijih festivala ESNS, WOMEX, WOMAD, Sziget i Trans Musicales dolazi višestruko nagrađivani trio Monsieur Doumani, potom dobitnik prestižnog priznanja WOMEX Artist Award, Kajhan Kalor, tu je i Damir Imamović, proglašen za najboljeg evropskog umetnika u oblasti world music-a 2021. godine, prema magazinu Songlines, kao i Boris Kovač, muzičar čiji su albumi čak pet puta bili među najboljima po izboru panela World Music Charts Europe i mnogi drugi.

Sanja Anđelković

 

Od skoro najmlađeg muzičkog žanra, world music-a, Evropska prestonica kulture kreira muzičko putovanje sve do više od jednog veka starog muzičkog pravca, džeza. Stoga će se baš u Novom Sadu, od 16. do 19. novembra okupiti norveški džezer, kojeg smatraju pionirom budućeg džeza, Nils Petter Molvaer, zatim sastav sačinjen od muzičara iz tri Evropske prestonice kulture – Novog Sada, Luksemburga i Eša, pod nazivom JazzXchange feat. Bojan Z, zvezda savremenog džeza Chico Freeman i njegov Trio Exotica i drugi, u okviru Novosadskog džez festivala u Srpskom narodnom pozorištu.

Deo finala jedne od najprestižnijih evropskih titula u oblasti kulture biće i omaž pioniru elektronske muzike na ovim prostorima i u Južnoj Americi, Mitru Subotiću Subi, 20. novembra u Distriktu, kao i u Gradskoj koncertnoj dvorani gde će nastupiti višestruko nagrađivana i svetski priznata brazilska pevačica CéU, čije stvaralaštvo je delom inspirisano Subinim stvaralaštvom.

Michael Zeppetello

MItar Subotić Suba

Ulaznice su dostupne na prodajnoj mreži Gigs Tix-a, kao i na njihovom sajtu. Uz odabrano idejno-vajarsko rešenje za skulpturu posvećenu Subi, projekat "Suba: Novi Sad" u organizaciji udruženja za promociju savremene umetničke muzike Nove uši u Distriktu staviće novo svetlo na njegov lik i delo te će tako premijerno biti predstavljene Subine privatne fotografije i lični predmeti, zatim kompilacije dela različitih žanrova nastalih u Novom Sadu do odlaska u Brazil, kao i kultna kompozicija The Dreambirds nastala tokom Subine saradnje sa multimedijalnim umetnikom Goranom Vejvodom.

Uz pionira elektronske muzike, u Novom Sadu 22. novembra, u Kulturnoj stanici Svilara, predstaviće se i pionirka elektronske muzike u Austriji, kompozitorka Elisabeth Schimana, a izvođačku umetnost obogatiće i premijera mjuzikla Moj glas putuje zakazana za 7. novembar u Kulturnoj stanici Barka, kao i druge predstave i performansi.

Sa druge strane umetnosti

Vizuelna umetnost u novembru prednost daje nesvakidašnjem pristupu i avangardi zbog čega se na samom početku izdvaja izložba koja je saradnja dve Evropske prestonice kulture – Novog Sada i portugalske Brage, grada koji je kandidat za Evropsku prestonicu kulture za 2027. godinu. Izložba Nevidljiva Braga, koja će biti otvorena 5. novembra, u Katoličkoj porti daće potpuno drugačije viđenje jednog grada, i to u okviru najstarijeg Međunarodnog festivala fotografije i vizuelne umetnosti.

Nihad Nino Pušija

 

Izložba Sa druge strane slike savremenih umetnika Zorana Tairovića (Srbija), Seada Kazanxhiua (Albanija), Nihada Nina Pušije (Nemačka / Bosna i Hercegovina) i umetnice Delaine La Bas (Velika Britanija) u Kulturnoj stanici Svilara i Srpskom narodnom pozorištu, od 10. novembra, nastojaće da predstavi publici šta se zbiva "iza slike", odnosno prostor koji nastaje pre pojavnog dela umetnika, a često i ostaje skriven.

Darko Manasić

 

Kruna programskog luka "Druga? Evropa" biće velika internacionalna izložba savremene vizuelne umetnosti "Milky way" koja povezuje umetničke, edukativne, naučne, tehničke i performativne sadržaje, prožete avangardom i savremenim umetničkim teorijama i praksama u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Programski luk "Druga? Evropa" predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura