Aktuelno iz kulture

"Supermoćni" programi na startu velikog finala Evropske prestonice kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2022

-

11:39

"Supermoćni" programi na startu velikog finala Evropske prestonice kulture
Druga? Evropa - Copyright NSEPK V.Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Početak novog programskog luka pod nazivom "Druga? Evropa" označio je i početak velikog finala Evropske prestonice kulture. Prvi programski segment "Druge? Evrope", nazvan "Supermoćni", kroz inkluziju i pristupačnost podstiče jednakost u stvaranju kulturnih sadržaja.

Kreativna sinergija marginalizovanih grupa i umetnika i umetnica iz cele Evrope, u prvoj polovini oktobra pokazaće da se unutar svake osobe nalazi određena supermoć. Uvod u jedinstvenu završnicu Evropske prestonice kulture sinoć je obeležila svetski poznata perkusionistkinja Evelin Gleni koja je u Gradskoj koncertnoj dvorani održala koncert zajedno sa eksperimentalnim muzičarom Silardom Mezeijem.

Takođe, u Galeriji Matice srpske, 7. oktobra, otvorena je izložba jednog od najvećih srpskih slikara Uroša Predića, pod nazivom "Uroš Predić za sve". Izložba je realizovana po najvišim muzejskim standardima i omogućava pristupačnost i posetiocima sa invaliditetom, svih uzrasnih kategorija. Izložba čiji su partneri uzorne evropske muzejske ustanove po pitanju pristupačnosti – Umetničko-istorijski muzej u Beču i Tifološki muzej u Zagrebu biće otvorena do 31. januara.

Supermoćni kroz vizuelnu umetnost

U okviru programskog segmenta "Supermoćni" biće otvorene još dve velike izložbe, "Art brut" i "Evropa po Feješu". Od 10. oktobra u 18 časova, presek art brut umetnosti u Evropi biće predstavljen kroz umetničke izraze osoba sa problemima u psihosocijalnom funkcionisanju, uz rezidente i bogatu arhivu udruženja Art brut Srbija.

Emerik Feješ

 

Izložba "Art brut" do 30. oktobra biće postavljena u Arhivu Vojvodine, galerijskom prostoru Šok zadruge i hodniku u prolazu i Kulturnoj stanici Svilara i za cilj će imati podizanje svesti o toleranciji i integraciji umetnosti pri društveno marginalizovanim grupama.

U Kulturnom centru Novog Sada i Turističkoj organizaciji Novog Sada, od 11. do 23. oktobra, izložba protagoniste svetskog naivnog slikarstva Emerika Feješa, "Evropa po Feješu", posetiocima će predstaviti art brut umetnost nekonvencionalnog slikara XX veka i protagoniste urbanih pejzaža u jugoslovenskoj naivi. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova.

Jedna od najuspešnijih škola u Srbiji, Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", javnosti će prikazati svoju inovativnu kolekciju umetničkih dela kroz izložbu "Umetnost za sve" i demonstrirati standarde tj. prilagođavanje prostora i načine izlaganja umetničkih dela tako da ona budu pristupačna. Izložba će biti postavljena od 10. oktobra u 12 časova u holu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

NSEPK V.Veličković

"Uroš Predić za sve"

Za one koji ipak preferiraju filmsku umetnost, jedinstveni međunarodni filmski festival "Uhvati film" koji se bavi tematikom invalidnosti biće održan od 12. do 16. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. "Uhvati film" je prvi filmski festival u Srbiji pristupačan slepima, gluvima i osobama sa fizičkim invaliditetima. Festival je međunarodnog karaktera jer prikazuje filmove iz svih krajeva sveta po izboru stručnog žirija, a ulaz je besplatan.

Izvođačka umetnost u okviru Supermoćnih

Muzička umetnost takođe će biti uključena u program "Supermoćnih", na poseban način, kroz nastup bečkog ansambla za savremenu muziku. Koncert muzike na 120 decibela, bečkog klasično-eksperimentalnog sastava Black Page Orchestra, održaće se 14. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova, a ulaz na koncert je besplatan.

Promo/Igor Ripak

 

Na koncertu će se publici podeliti štitnici za uši, a potom izvesti program sastavljen od savremenih kompozicija stranih i domaćih autora. Ansambl donosi spajanje klasičnog instrumentalnog sastava sa snažnom energijom uz podršku elektronske muzike i video-projekcija. Udruženje penzionera "Seniori" realizuje umetničko-aktivistički projekat "Vintidž teatar" čiji će rezultat biti predstava "Kad porastem biću star/a" koja će se održati 11. oktobra u 19.30 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Projekat "Vintidž teatar" okuplja generaciju ljudi 65+ i uključuje ih u aktivan pozorišni proces propitujući teme starenja, stereotipa prema starijim osobama, pozicije u društvu i sistema vrednosti ovih vintidž generacija.

Programski luk "Druga? Evropa" biće veliko finale Evropske prestonice kulture koje će od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokrenuti pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovešće do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura