Aktuelno iz kulture

Umetničko-turistička tura u Evropskoj prestonici kulture: Novi Sad za vikend postaje grad galerija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2022

-

23:04

Umetničko-turistička tura u Evropskoj prestonici kulture: Novi Sad za vikend postaje grad galerija
Umetničko-turistička tura u Evropskoj prestonici kulture: Novi Sad za vikend postaje grad galerija - Copyright EPK E. Kovač

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture ulazi u svoje veliko finale, a program ne prestaje da privlači veliku pažnju ne samo Novosađana i Novosađanki, već i turista. Tome u prilog govori i podatak da je Srpska Atina u maju ove godine oborila svoje rekorde u poslednjih 20 godina, kada je u pitanju broj turista i noćenja, a čitava statistika u prvih šest meseci je nadišla prošlogodišnje podatke.

Iako je leto i zvanično gotovo, Evropska prestonica kulture nastavlja da nudi razloge za posetu, a upravo takav jedan vikend je pred nama. Ljubitelji umetnosti mogu da se upuste u umetničko-turističku turu koja će vas sprovesti kroz čak četiri nesvakidašnje izložbe u samom centru grada, na udaljenosti od pet minuta, a šetnju Novim Sadom mogu da krunišu posetom koncertu jedne od najboljih svetskih perkusionisktinja, Evelin Gleni.

Sava i Uroš – dela najvećih srpskih slikara na Trgu galerija

Već u petak, 7. oktobra, u Galeriji Matice srpske biće otvorena izložba "Uroš Predić za sve", u saradnji sa uzornim evropskim muzejskim ustanovama po pitanju pristupačnosti – Umetničko-istorijski muzej u Beču i Tifološki muzej u Zagrebu. Izložba biti prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio-opisima na izložbi. Takođe, izložbu prati katalog na Brajevom pismu, kao i audio-zapis teksta kataloga.

EPK E. Kovač

 

U Galeriji Matice srpske, ali i odmah nadomak nje, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, pre dve nedelje otvorena je izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja kroz saradnju nacionalnih, ali i evropskih umetničkih galerija okuplja najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Umetnost kroz vreme

Nadomak Trga galerije, je i čuveni Studio M, jedan od najznačajnijih objekata u Novom Sadu, koji je kroz aktuelnu izložbu "Vreme i vaseljena" dobio potpuno drugačiji unutrašnji izgled. Izložba je bila deo svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, u januaru ove godine, ali postavka autora dr Dušana Jovovića i profesora Aleksandra Petrovića koji je bio zadužen za narativ i dalje izaziva veliko interesovanje. Postavljena na tri sprata, kroz najrazličitije instalacije, tekstove, predmete, pa i hologram Milutina Milankovića, izložba nas vodi kroz vreme i otvara pitanja našeg poimanja vremena i postojanja.

EPK M. Pudić

 

Prolaskom kroz Dunavski park, umetničko-turistička ruta, posetioce vodi do Muzeja Vojvodine, u kom je u toku izložba "San neolitske noći", prve takva nakon pola veka na ovim prostorima, koja posetiocima pruža uvid u do sada neotkrivene podatke o praistoriji ovog podneblja, koji sežu čak do neolita, kao i prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog Vira, koji je predstavljen na Svetskoj izložbi "Dubai Expo".

Galerija Matice srpske i Muzej Vojvodine otvoreni su za posetioce od ponedeljka do nedelje, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog od utorka do nedelje, dok je izložbu u Studiju M moguće posetiti od utorka do subote.

Jedna od najboljih svetskih perkusionistkinja započinje finale Evropske prestonice kulture

Vikend tura u Evropskoj prestonici kulture biće zaokružena koncertom jedne od najboljih svetskih perkusionistkinja, Evelin Gleni, u nedelju, 9. oktobra, sa početkom u 20 časova, u prvoj Gradskoj koncertnoj dvorani. Evelin Gleni je gluva od svoje 12 godine i na sceni nastupa bosonoga kako bi celim svojim telom osetila muziku.

Philipp Rathmer Brigitte

 

Do sada je čak pet puta bila nominovana za prestižnu Gremi nagradu i dva puta ju je osvojila. Osim ovog važnog priznanja, Evelin Gleni je 2015. godine osvojila i Polar Music award, koju nazivaju Nobelovom nagradom za muziku. U Novom Sadu nastupiće sa eksperimentalnim muzičarom iz Sente, Silardom Mezeijem, a njih će pratiti Polar Kvartet. Ulaznice za koncert dostupne su na celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix, kao i na njihovom sajtu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura