Aktuelno iz kulture

Beogradsko dramsko i Narodno pozorište pripremaju premijere za kraj godine

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

14:43

Beogradsko dramsko i Narodno pozorište pripremaju premijere za kraj godine
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišne premijere u Beogradu tokom novembra nisu u velikom broju u odnosu na prethodne mesece, tako da će samo Narodno pozorište i Beogradsko dramsko pozorište (BDP) ponuditi svoje nove projekte.

Podsetimo, na samom početku novembra izvedena je duodrama "Audijencija" Vaclava Havela, u režiji Milana Neškovića, na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a igrali su Miodrag Radonjić i Nikola Rakočević. Od sada je ta putujuća predstava privatne produkcije na redovnom repertoaru JDP-a.

Beogradsko dramsko pozorište je nedavno izvelo premijeru neobičnog mjuzikla "Yankee Rose" u režiji Miloša Lolića, gde glavnu ulogu tumači njegova majka - Danica Maksimović. Narodno pozorište u Beogradu će prirediti 18. novembra premijerno gostovanje drame "Usud po Grigoriju" Miloša Latinovića, u režiji Branka Popovića, u produkciji NP Priština.

Komad poznatog pisca i direktora "Bitef teatra", o životu i stradanju srpskog novinara, književnika i poslanika, izveden je premijerno krajem maja u Domu kulture u Gračanici. Ova drama prati životni usud jednog od najznačajnijih pisaca između dva svetska rata, nazvanog "kosovski Andrić" . Ovaj komad daje opomenu društvu da se nikada više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih intelektualaca.

Nakon profesorskog rada u Prizrenskoj bogosloviji, predavanja u Gimnaziji u Bitolji, Grigorije Božović je bio biran za narodnog poslanika, kao i za predsednika beogradskog Pen kluba, posle čega je proglašen izdajnikom i streljan u Beogradu 1945. godine. Igraju Nebojša Ðorđević, Bojan Stojčetović, Ivana Kovačević, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Nikola Ðorđević, Tamara Tomanović, Strahomka Bičanin i Nikola Stanković.

Predstava "De si Bože iz Mašine - Deusexmaki" imaće premijere 20. i 21. novembra takođe u Narodnom pozorištu kao doktorski umetnički porojekat rediteljke Marije Barne Lipkovski.

Rediteljka je poznata po drami "Moskvičem do pakla" Zlatka Grušanovića koju je ranije postavila u Beogradskom dramskom pozorištu.

Diplomirala je 2012. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na smeru za pozorišnu i radio režiju, i nakon završenih osnovnih studija tokom 2013-2014. pohađala je nastavu u Berlinu kao nosilac DAAD stipendije za umetnike.

Master pozorišne i radio režije završila je na FDU 2015. godine. Iste godine sa koleginicom Anom Popović osnovala je nezavisnu pozorišnu grupu "Tri Groša" gde se ističe čuveni komad apsurda "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa, dugo igran na sceni Ateljea 212.

Sa svojim predstavama Lipkovski je gostovala na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, među kojima su: 100Grad Festival (Berlin), ZLOMVAZ Festival (Prag), GavranFest (Prag), Dani komedije (Jagodina), INFANT Festival (Novi Sad), ArtOkraina Festival (Sankt Petersburg).

U Narodnom pozorištu u Beogradu intenzivno se odvijaju probe antologijske tragedije "Magbet“ Vilijama Šekspira, u režiji Jagoša Markovića, a premijera je planirana za Dan nacionalnog teatra, 22. novembra na Velikoj sceni.

Glavne uloge poverene su velikim imenima, prvacima Drame Narodnog pozorišta - Nebojši Dugaliću (Magbet) i Nataši Ninković (Ledi Magbet).

Promo/Proba/Narodno pozoriste u Beogradu

Na probi predstave "Magbet"

Glumačku podelu čine i Aleksandar Srećković (Bako), Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović (Veštice), Branislav Lečić (Dankan), Vučić Perović (Malkom), Petar Strugar (Lenoks), Danilo Lončarević (Ros), Jovan Jovanović (Makdaf), Ognjen Malušić (Donalbejn), Nemanja Stamatović (Dvorski časnik/ Prvi ubica/ Sajton), Bogdan Bogdanović (Drugi ubica) i Dragan Sekulić (Sluga).

Reditelj Marković potpisuje i izbor muzike, a u autorskom timu su još dramaturg Molina Udovički Fotez, scenograf Matija Vučićević, kostimograf Lana Cvijanović, dok je za scenski govor zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Poslednji put "Magbet" je premijerno izveden u Narodnom pozorištu 27. juna 1975. godine u režiji Arsenija Jovanovića, sa Branislavom Cigom Jerinićem i Ksenijom Jovanović u glavnim ulogama.

Ovu krvavu tragediju o usponu surovog vladara koji bukvalno gazi preko leševa da bi stigao na tron, nedavno je postavio i reditelj Nikita Milivojević u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Beogradskog dramskog pozorišta, tako da je pomalo čudno da se igra ista drama u razmaku od nekoliko meseci u dva teatra u istom gradu.

Obnovljena duo drama "Noć Helvera" koju su pre dve decenije igrali Mirjana Karanović i Ermin Bravo, sada se vraća ponovo u beogradski pozorišni život 24. novembra na malu scenu BDP-a.
Čuveni naslov "Noć Helvera", drama najpopularnijeg, poljskog, savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća), iz 1999. godine, na suptilan način se bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka-dete, štićenik-tutor, brat-sestra, muškarac-žena, dželat-žrtva.

Intimna drama odvija se u okruženju ojačanog totalitarizma tridesetih godina prošlog veka, čiji eho pojačava unutrašnje tenzije ovog neobičnog para.

Tekst je kod nas izvođen u ranijim verzijama sa velikim uspehom u Ateljeu 212 i Bitef teatru, a glumci Mirjana Karanović i Ermin Bravo odlučili su da obnove ovaj komad, i to baš u novom matičnom pozorištu velike glumice, koja je skoro otišla iz JDP-a.

Komentari (0)

Kultura