Aktuelno iz kulture

Najveći rizik Džejmsa Kamerona: Koliko je zapravo skup "Avatar 2"

Komentari

Autor: Tanjug /Variety

22/11/2022

-

19:10

Najveći rizik Džejmsa Kamerona: Koliko je zapravo skup "Avatar 2"
Najveći rizik Džejmsa Kamerona: Koliko je zapravo skup "Avatar 2" - Copyright Tanjug AP/20th Century Films via AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijera dugoiščekivanog naučnofantastičnog ostvarenja "Avatar: Put vode", afirmisanog reditelja Džejmsa Kamerona, održaće se 14. decembra u bioskopima širom Srbije za čije prikazivanje se karte već od danas mogu pronaći na blagajnama,

Prošlo je 13 godina od kako je Džejms Kameron "uvukao" svetsku publiku, impresioniranu tada najnovijom 3D tehnologijom, u unutrašnjost sveta daleke planete Pandore, ponovo nas sada lansirajući u orbitu i ka priželjkivanoj premijeri naučnofantastičnog ostvarenja.

Nakon strpljivog čekanja i iščekivanja nastavka Kameronovog naslova, prvobitna publika je tokom poslednje dekade odrasla i sazrela, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi. mlađi fanovi.

U skladu sa tim, prema zamisli kreatora filma evoluirali su i sami likovi iz predstojećeg naslova, ponovo predvođeni glumcima Semom Vortingtonom i Zoi Saldanom, a možemo da ih vidimo i u novom trejleru.

"Avatar: put vode" prikazuje porodicu Sali, koju uz Džejka i Nejtiri čine i njihova deca, prati nevolje sa kojima se oni susreću i puteve kojima prolaze kako bi sačuvali jedni druge, osvrće se na bitke koje vode u nadi kako bi preživeli i na tragedije koje su ih zadesile.

Kameron je u jednom od intervjua istakao da film uranja dublje u dinamiku roditeljskih odnosa između Džejka i Neitiri i njihovih naslednika, jer neobični par iz prvog dela filma "Avatar" sada je formirao porordicu i postao roditelj nekoliko dece, usvojenih i bioloških.

Ideja je bila, kako se navodi, da novo naučno-fantastčno ostvarenje prikaže neodoljivu, poznatu priču, ovaj put baziranu na emocijama.

"Rekao bih da je u novom filmu više naglasak na likovima, više na priči, na odnosima i više na emocijama. Nismo toliko vremene posvetili odnosima i emocijama u prvom delu, kao sada. Film duže traje jer ima i više likova kojima smo se posvetili," istakao je Kameron.

profimedia

 

Novi film inspirisan je režiserovom fasinacijom okeanima, a kako i sam naslov nagoveštava “Avatar: put vode” većinski je sniman pod vodom, za čije potrebe je koriščen veliki broj kamera, sa specifičnom, unapređenom tehnologijom.

Kako bi što prirodnije izvela svoje uloge u takvom podvodnom prostoru, glumačka ekipa koja uključuje i slavnu Sigurni Viver (Sigourney Weaver) dobitnicu nagrade Bafta, kao i voljenu Kejt Vinslet (Kate Winslet) koja se pridružila postojećoj Avatar ekipi, prošla je obuku ronjenja kako bi uspela da na nekoliko minuta "diše" pod vodom.

Međutim, grandiozna produkcija koštala je mnogo - toliko da je reditelj na pitanje novinara o tome koliki je bio njegov budžet odgovorio: "Vrlo je*eno skup!"

Tanjug AP/20th Century Films via AP

 

Variety piše da je reditelj navodno rekao čelnicima kompanija "Disney" i "20th Century Studios" da je budžet tako veliki da predstavlja "najgori poslovni slučaj u istoriji filma", a prema njegovim procenama, "potrebno je da bude treći ili četvrti film sa najvećom zaradom u istoriji", kako bi projekat bio "na nuli".

Podsećanja radi, četvrti film na listi ostvarenja sa najvećom zaradom na blagajnama je "Rat zvezda: Buđenje sile" (2,07 milijardi dolara), a peti "Osvetnici: Rat beskraja" (2,05 milijardi dolara).

Istini za volju, Kameron već drži prvo mesto filmova sa najboljom zaradom u bioskopima sa prvim delom "Avatara" koji je inkasirao 2,9 milijardi dolara, dok je na drugom mestu "Osvetnici: Kraj igre" sa 2,7 milijardi. 

Kameron zauzima i treće mesto liste najprofitabilnijih ostvarenja zahvaljujući "Titaniku" koji je studijima doneo 2,1 milijardu dolara.

Samo pet filmova je u istoriji premašilo dve milijarde dolara zarade u bioskopima, ako ne uzimamo u obzir inflaciju, a više o njima možete pročitati u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Kultura