Aktuelno iz kulture

Rekorderi kinematografije: Pet filmova koji su na blagajnama zaradili više od dve milijarde dolara

Komentari

Autor: Staša Rosić

01/10/2022

-

16:55

Rekorderi kinematografije: Pet filmova koji su na blagajnama zaradili više od dve milijarde dolara
Rekorderi kinematografije: Pet filmova koji su na blagajnama zaradili više od dve milijarde dolara - Copyright Printscreen YouTube/Avatar, Marvel Entertainment, Rotten Tomatoes Trailers, Star Wars

veličina teksta

Aa Aa

Film, posle stripa, važi za najmlađu, sedmu umetnost, ali već decenijama i za ogromnu industriju koja generiše milijarde dolara. 

U igri velikih brojeva, propali su mnogi studiji, a drugi su došli do neslućenog bogatstva zahvaljujući tome što su pravim filmovima u pravom trenutku dali šansu.

Vredi naglasiti da je u istoriji kinematografije, samo je šačica filmova uspela da na blagajnama zaradi više od dve milijarde dolara. 

Za sada, prema današnjim cenama karata i vrednosti dolara, samo pet filmova može da se pohvali tim postignućem, ali bi broj mogao da bude i veći, ukoliko bi se uračunala inflacija. U tom slučaju, film sa najvećom zaradom u bioskopima bio bi "Prohujalo s vihorom", za koji se smatra da je u današnjim dolarima inkasirao najmanje 3,9 milijardi.

Pa ipak, oni "noviji" rekorderi svakako drže visoke pozicije na listi i daju dobar odgovor na pitanje zašto Holivud ne odustaje od najunosnijih filmskih franšiza. 

Predstavljamo vam pet ostvarenja koja su na blagajnama prešla zaradu od dve milijarde dolara:

5. "Osvetnici: Rat beskraja" (2018)

Zarada na svetskim blagajnama: 2.048.359.754 dolara

Devetnaesti film "Marvelovog" sveta, okupio je do tada najveći broj superjunaka na velikom platnu ujedinjenih u borbi protiv neverovatnog negativca Tanosa. Najambicioznija adaptacija stripa oborila je sve rekorde na blagajnama i tokom prvog vikenda prikazivanja inkasirala više od 640,9 miliona dolara.

Zaradu od milijardu dolara postigao je za samo jedanaest dana i udvostručio je za 48.

Kraj ovog filma jedan je od najneobičnijih u franšizi budući da je, umesto "hepienda", zlikovac ne samo pobedio, nego i zbrisao polovinu života sa lica zemlje.

Robert Dauni Džunior i njegov Ajronmen predvode likove koje igraju Kris Hemsvort kao Tor, Kris Evans u ulozi Kapetana Amerika, Skarlet Johanson kao Crna Udovica, Benedikt Kamberbač kao Doktor Strejndž, Tom Holand kao Spajdermen i Pol Rad u ulozi Entmena.

4. "Ratovi zvezda: Buđenje sile" (2015)

Zarada na svetskim blagajnama: 2.069.521.700 dolara

Na sedmi deo epske sage Ratovi zvezda čekalo se deset godina, a ljubitelji dešavanja iz "dalekog, dalekog svemira" bili su spremni da u redovima čekaju na svoje ulaznice.

U Srbiji film je pogledalo 167.000 ljudi, a premijera je bila veliki filmski događaj. Ponoćne premijerne projekcije organizovane su u 32 bioskopske sale širom Srbije, bioskop u "Ušću" rasprodao je svih 11 sala, "Delta siti" pet, "Roda" tri, a "Arena Sinepleks" pet sala.

U to vreme, "Buđenje sile" držao je rekord po najvećoj zaradi u prvoj nedelji prikazivanja - 247,9 miliona dolara, a postao je i film koji je najbrže prešao milijardu i to za samo 12 dana.

Nije ni čudo što "Ratovi zvezda" važe za najuspešniju filmsku licencu u istoriji, a Magazin Forbs procenjuje da sveukupan prihod od tog brenda za 28 godina iznosi više od 20 milijardi dolara. 

3. "Titanik" (1997)

Zarada na svetskim blagajnama: 2.201.647.264 dolara

Spektakularni, tročasovni ep Džejmsa Kamerona, oživljava prvo i poslednje putovanje čuvenog luksuznog broda - Titanika. Kada se pojavio u bioskopima, "Titanik" je bio najskuplji i najuspešniji holivudski film u istoriji, prvi koji je prešao iznos od milijardu dolara zarade u svetu.

Zahvaljujući izuzetnim specijalnim efektima i obožavateljkama Leonarda di Kaprija, Titanik je tri meseca bio na prvom mestu najgledanijih filmova u Sjedinjenim Državama. Dobio je 11 Oskara, a zahvaljujući tome što su periodično bioskopi prikazivali "osvežene" verzije filma, do danas je na blagajnama svojim tvorcima doneo više od 2,2 milijarde dolara.

2. "Osvetnici: Kraj igre" (2019)

Zarada na svetskim blagajnama: 2.797.501.328 dolara

Posle napetog završetka filma "Osvetnici: Rat beskraja", u kojem gospodar galaksije Tanos polovinu života na zemlji pretvara u prah, drugi deo "Osvetnici: Kraj igre" doveo je u bioskope sve ljubitelje ove franšize, koji su poželeli da saznaju ima li nade za propali svet.

Zaradom od 2,79 milijardi dolara na jedno vreme ovaj film je prestigao "Avatar", vodeći film na ovoj listi, koji je svoju poziciju držao deset godina. 

Usput je oborio još nekoliko rekorda: na primer, najveću zaradu u prvom vikendu prikazivanja: 1,2 milijarde dolara.

Trebalo mu je samo 11 dana da pređe zaradu od dve milijarde, a poređenja radi, u istom periodu "Rat beskraja" tek je prešao jednu.

1. "Avatar" (2009)

Zarada na svetskim blagajnama: 2.879.059.572

Kameron je oborio sopstveni rekord koji je postavio filmom "Titanik" i kreirao gigantski svet planete Pandora, koji je privukao ogroman broj gledalaca u bioskope.

Film je bio broj jedan na blagajnama mesecima nakon premijere, a na kratko se odrekao svog prvog mesta u istoriji, pre nego što je ponovo prikazan 2021. godine.

Količina novca koju je zaradio na blagajnama raste i danas, budući da je nedavno objavljena remasterizovana verzija, u susret premijeri nastavka ovog ostvarenja, zakazanoj za decembar ove godine.

Komentari (0)

Kultura