Aktuelno iz kulture

Deset filmova koji su doveli do bankrota filmskih studija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

05/10/2021

-

07:01

Deset filmova koji su doveli do bankrota filmskih studija
Prinskrin/Youtube/TwoFoldMedia, Movieclips Trailers, Movieclips Classic Trailers, Movieclips - Copyright Prinskrin/Youtube/TwoFoldMedia, Movieclips Trailers, Movieclips Classic Trailers, Movieclips

veličina teksta

Aa Aa

Da dobar film ne mora obavezno da zaradi i mnogo novca na bioskopskim blagajnama do sada je mnogo puta potvrđeno, ali to ne sprečava filmske studije da svesno rizikuju i u svoja ostvarenja ulažu ogroman novac.

Nekada se "kocka" isplati i neko ostvarenje donese pravo bogatstvo svima koji su uključeni, a nekada dovodi i do propadanja čitavih kompanija. 

Predstavljamo vam deset filmova zbog kojih su bankrotirali filmski studiji koji su ih stvorili: 

1. "Bojno polje: Zemlja" (2000)

Zemlja je opustošena, a ljudska vrsta je odustala od borbe protiv opakih vanzemaljaca Siklosa, osvajača iz svemira koji žele da zavladaju čitavim univerzumom. Međutim, jedan mladi čovek odlučuje da se suprotstavi daleko moćnijem neprijatelju.

Ukratko, to je zaplet filma "Bojno polje: Zemlja", snimljenog prema romanu osnivača Sajentologije Rona Habarda. Možda premisa deluje interesantno, ali je dobijeno ostvarenje bilo iznenađujuće loše, naročito ako imamo u vidu da je budžet za njega iznosio 73 miliona dolara. Pokušavajući da spase projekat, glavni glumac Džon Travolta lično je u to ostvarenje investirao pet miliona. Međutim, na blagajnama je taj film zaradio manje od 30 miliona, a dobio je i "Zlatnu malinu" za najgori film 2000. godine. Firma Franchise Pictures koja je stajala iza ovog projekta završila je na sudu, navodno zato što je prevarila investitore da ulože novac u njega. Na posletku je i bankrotirala. 

2. "Divan život" (1946)

"Divan život" je jedan od omiljenih božićnih filmova ikad snimljenih. Govori o čoveku koji na Badnje veče, pritisnut velikim novčanim dugovima i pod uticajem alkohola, odluči da se ubije skokom u reku. Želeći da ga spase, sveti Josif u pomoć mu šalje anđela drugog razreda kom bi upravo ovaj "slučaj" mogao pomoći u napredovanju i dobijanju krila. Te večeri, on saznaje zašto je život uprkos svemu, divan. 

Film je dobio čak pet nominacija za Oskara 1947. Međutim, filmski studio Liberty Films jedva da je bio na nuli kada se konačno pojavio u bioskopima. Ljudima verovatno nije bilo sasvim jasno kako priča o samoubistvu može da se pretvori u topli božićni film, pa je Liberty na posletku morao da pristane da ga otkupi Paramount Pictures.

3. "Opasnost u Bangkoku" (2008) 

Džo (Nikolas Kejdž) je plaćeni ubica koji dobija zadatak da u Bangkoku u roku od mesec dana ubije četvoricu mafijaša i njihovog šefa, ozloglašenog Surata. Međutim, spletom neobičnih okolnosti, Džo se menja i odlučuje da napusti posao, ali to ne znači da je Surat odustao od svoje namere.

Nedugo pošto je ovaj film dospeo na prvo mesto najgledanijih filmova u Americi, interesovanje je odmah palo. Na posletku je studio bio u minusu preko tri miliona dolara, a koproducentska firma Virtual Studios nije mogla da preživi takav gubitak.

4. "Pijev život" (2012)

"Pijev život" prati Pija Patela, sina čuvara zoološkog vrta iz Indije koji s porodicom kreće brodom za Kanadu. Međutim, nakon brodoloma, Pi nekako uspeva da preživi i pluta Tihim okeanom sa samo jednim saputnikom - bengalskim tigrom po imenu Ričard Parker. 

Ovaj vizuelni spektakl dobio je čak četiri Oskara: za najbolju režiju, najbolje vizuelne efekte, najbolju fotografiju i najbolju originalnu muziku, ali to nije uspelo da spase studio Rhythm & Hues od bankrota. Nakon što je film snimljen, ta firma otpustila je 254 zaposlenih i proglasila bankrot. Iako je kasnije "Pijev život" postigao veliki uspeh u bioskopima, za tu kompaniju bilo je prekasno.

5. "Marsu su potrebne mame" (2011) 

Devetogodišnji Majlo shvata koliko mu je potrebna mama kada je otmu Marsovci koji planiraju da im ona odgaja decu. Sin kreće da spase svoju majku, uprkos svim opasnostima s kojima se može suočiti u negostoljubivom svemiru. 

Ovaj ambiciozni animirani film zahtevao je ogroman budžet od čak 150 miliona dolara, ali u bioskopima nije zaradio ni trećinu tog iznosa. 

Dizni je bio uključen u produkciju i ovaj film doneo im je najveći gubitak s kojim su se ikada suočili. Takođe je uništio i kompaniju za digitalnu produkciju producenta Roberta Zemekisa, koja je zatvorena posle samo dva filma. 

6. "Vrata raja" (1980)

"Vrata raja" je američki vestern iz 1980. godine snimljen prema istinitim događajima koji su se desili u državi Vajoming u kasnim godinama 19. veka u SAD-u, a čiju režiju potpisuje Majkl Ćimino. Film prati Džejmsa Averila šerifa u Vajomingu koji se suprotstavlja pokušaju bogatih stočara da sa njihove zemlje isteraju stotinak farmera doseljenih iz Istočne Evrope. 

Ovo ostvarenje najavljivano je kao remek-delo reditelja Ćimina, ali se ispostavilo da nije dorastao takvom epitetu. Produkcijska kuća United Artist, koja je stajala iza izuzetno uspešnih ostvarenja kao što su "Pobesneli bik" i "Apokalipsa danas", nije mogla da preživi "Vrata raja". Na kraju je prodata MGM kompaniji.

7. "Zlatni kompas" (2007)

Adaptacija prve knjige Filipa Pulmana iz njegove trilogije "Njegova mračna tkanja", govori o paralelnom svetu veoma sličnom našem, u kojem veštice vladaju severnim nebom, gde su polarni medvedi najhrabriji ratnici i u kome se ljudske duše manifestuju u obliku životinja po imenu dajmoni. 

Film je imao i "zvezdanu" glumačku postavu, sa Nikol Kidman, Danijelom Krejgom i Evom Grin, ali mu jednostavno nije bilo suđeno.

Iako je na blagajnama inkasirao 372 miliona, New Line Cinema, morala je da se odrekne prava na međunarodnu distribuciju, kako bi mogla da ga finansira i ostalo im je samo 70 miliona, što je nije bilo dovoljno da prežive. Na kraju su morali da se spoje sa velikim Warner Bros. kako bi preživeli.

8. "Looney Tunes: Back in Action" (2003) 

Nakon velikog uspeha "Svemirskog basketa" (Space Jam) 1996. godine, snimljen je još jedan film koji kombinuje igrane i animirane elemente - "Looney Tunes: Back in Action".

Priča prati Patka Daču i Duška Dugouška koji pomažu Demijanu Drejku Mlađem da nađe redak dijamant i spreči zlog gospodina Direktora da uz pomoć njega ljude pretvori u majmune.

Budžet filma iznosio je 80 miliona dolara, ali je studiju vraćeno samo 68,5 miliona. To je bio poslednji film Warner Bros. Feature Animation koju je krovna korporacija morala da ukine zbog velikih gubitaka.

9. "Final Fantasy: The Spirits Within" (2001)

Film "Final Fantasy: The Spirits Within" bio je adaptacija čuvene video igre, na kojoj je pune četiri godine radio tim od 200 ljudi. Iako je film zaradio 85 miliona dolara na blagajnama, to nije bilo dovoljno da pokrije ogroman budžet od 137 miliona dolara. Taj iznos dostigli su zbog upotrebe fotorealistične animacije, koja je bila revolucionarna za  2001. godinu, ali je zato zatvorila produkcijsku kuću Square Pictures, koja nije mogla da se oporavi od gubitaka.

10. "Pad Rimskog carstva" (1964)

Previranja na tronu koja su dovela do pada Rimskog carstva tema su epskog istorijskog ostvarenja koje je trebalo da bude konkurencija "Kleopatri". 

Produkcija "Samuel Bronston" potrošila je pravo bogatstvo za izgradnju replike Rimskog foruma, koji je svojevremeno bio najveći filmski set na otvorenom u istoriji. Međutim, u bioskopima je ovo ostvarenje zaradilo tek četvrtinu od uloženih 19 miliona dolara, a tri meseca kasnije produkcijska kuća je bankrotirala.

Komentari (0)

Kultura