Aktuelno iz kulture

Najgledanije od Netfliksa: Najpopularnijih 20 serija i filmova od nastanka te platforme

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

28/09/2021

-

23:10

Najgledanije od Netfliksa: Najpopularnijih 20 serija i filmova od nastanka te platforme
Prinskrin/Youtube/Netflix - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Netfliks je konačno objavio liste najgledanijih serija i filmova iz svoje produkcije, koja poslednjih godina parira svim velikim holivudskim studijima. 

Ted Sarandos jedan od izvršnih direktora Netfliksa zadužen za sadržaj, predstavio je dve odvojene liste. Jedna prikazuje najpopularnije Netfliksove serije na osnovu broja jedinstvenih korisnika koji su odabrali određeni naslov u prvih 28 dana od njegovog objavljivanja i gledali ga najmanje dva minuta. Druga je prikazala ukupno vreme gledanja u satima i to u periodu od 28 dana od objavljivanja.

Ispostavilo se da je serija koja se našla na prvom mestu obe liste "Bridgerton", a kada je reč o filmovima, "Extraction" je najgledaniji po broju pojedinačnih pregleda, a "Bird Box" po ukupnom broju sati strimovanja.

Primetićete u priloženim tabelama da su u nekim slučajevima, druge, pa i treće sezone nekih od serija bile gledanije od prvih.

  Najgledanije serije i filmovi (prema broju jedinstvenih korisnika koji su ih gledali)
  SERIJE FILMOVI
1. Bridžerton 1  Extraction
2. Lupin 1  Bird Box 
3. Veštac 1 Spenser Confidential
4. Sex/Life 1 6 Underground 
5. Stranger Things 3 Murder Mystery
6. La Casa de Papel 4  The Old Guard
7. Tiger King 1 Enola Holmes
8. Damin gambit Project Power
9. Sweet Tooth 1  Army of the Dead
10 Emili u Parizu 1 Fatherhood

Južnokorejska serija "Squid Game" koja je objavljena 17. septembra na toj platformi, ubrzanim koracima ide ka tome da postane najpopularnija Netfliksova serija u istoriji te platforme i trenutno je najpopularnija u svetu, ali još nije našla svoje mesto na ovim tabelama.

  Najgledanije serije i filmovi (prema ukupnom trajanju strimovanja)
  SERIJE FILMOVI
1. Bridžerton 1 Bird Box
2. La Casa de Papel 4 Extration
3. Stranger Things 3 The Irishman
4. Veštac 1 The Kissing Booth 2 
5. 13 Reasons Why 2 6 Underground 
6. 13 Reasons Why 1 Spenser Confidential
7. You 2 Enola Holmes
8. Stranger Things 2 Army of the Dead
9. La Casa de Papel 3 The Old Guard
10. Ginny and Georgia 1 Murder Mystery

Upoznajte se sa svim filmovima i serijama koje su našle mesto na ovim listama:

Najgledanije serije

"Bridžerton" 

Serija "Bridžerton" inspirisana je istoimenom serijom romana Džulije Kvin i prati život osmoro braće i sestara koji žive u visokom londonskom društvu s početka 19. veka.

Njihovi roditelji imaju samo jedan cilj: da svojoj deci nađu što bolje partnere i tako oni ulaze u razne ljubavne (i seksualne) avanture.

"Lupin" 

Ova francuska serija učinila je glumca Omara Sija jednom od sto ličnosti godine prema izboru magazina Tajm. Inspirisana je avanturama lopova Arsena Lupina, lika koji je stvorio pisac Moris Leblan početkom dvadesetog veka.

Seriju je tokom prvih mesec dana gledalo preko 70 miliona jedinstvenih korisnika Netfliksa, što ju je učinilo najgledanijom serijom koja nije sa engleskog govornog područja. 

"Veštac" 

"Veštac" je zasnovan na istoimenoj seriji knjiga poljskog pisca Andžeja Sapkovskog i prati priču o Geraltu iz Rivije, usamljenog lovca na čudovišta, u svetu u kom su ljudi često mnogo opasniji od strašnih natprirodnih stvorenja. U njegov život ulazi mlada princeza sa posebnim darom, za koju ga vezuje stara zakletva. 

"Sex/Life"

Bili Koneli je žena u tridesetim godinama, koja naizgled živi životom iz snova. Ima dvoje dece, muža i divnu kuću, ali ona nije zadovoljna, naročito intimnošću u svom braku.

Ona počinje da sanjari o svom prošlom, za nju daleko interesantnijem životu, kao i bivšem dečku i svoja sećanja zapisuje u dnevnik koji namerno ostavlja na vidnom mestu, kako bi mogao da ih pročita i njen suprug. Odnos među njima počinje da se komplikuje dovoljno da ova serija dobije i drugu sezonu.

"Stranger Things"

U jednom malom gradu gde svako zna svakoga, neobičan incident pokreće niz događaja, koji dovode do nestanka jednog deteta i problema u inače mirnoj zajednici.

Na videlo izlaze tajne državne službe sa zlim namerama, ali i natprirodna stvorenja, kojih postaje svesna jedna grupa dečaka. Njihove živote dodatno komplikuje susret sa jednom neobičnom devojčicom.

"La Casa de Papel" 

"La Casa de Papel" je španska pljačkaška serija autora Aleksa Pina. Bavi se dugo pripremanim napadom na Kraljevsku kovnicu Španije.

Prvobitno je bila zamišljena kao mini serija i prikazivana je na španskoj mreži Antena 3, pre nego što je prava otkupio Netfliks. U seriji igra i glumac srpskog porekla Darko Perić, a nedavno je na striming platformi objavljen i prvi deo poslednje sezone.

 "Tiger King" 

Dokumentarna serija čiji podnaslov glasi "Ubistvo, haos i ludilo" vodi vas u svet vlasnika velikih mačaka u Americi čiji je "kralj" ekscentrični Džo Egzotik.

Gledaoci se upoznaju sa neobičnom plejadom likova, koji su bili uključeni u neočekivani niz događaja koji je završen ubistvom, a onda i hapšenjem Džoa Egzotika.  

"Damin gambit"

Jedna od najpopularnijih novijih mini serija govori o Bet Harmon, šahovskom geniju, koja se već u šesnaestoj godini takmiči na otvorenom američkom šampionatu.

Ali kako ulozi u njenoj šahovskoj karijeri postaju veći, tako i njena borba sa unutrašnjim demonima postaje sve teža. Serija je zasnovana na istoimenoj knjizi Voltera Tevisa.

"Sweet Tooth" 

Serija "Sweet Tooth" ima verovatno najneobičniju premisu od svih na listi. Ona prati dečaka koji je polu-čovek, a polu-jelen i koji u postapokaliptičnom svetu pokušava da nađe svoj put zajedno sa drugim sličnim stvorenjima.

To je priča o porodici i potrazi za identitetom. 

"Emili u Parizu"

Iako je dobila loše ocene kritike, serija "Emili u Parizu" ima armije vernih obožavalaca, kojima se dopala priča o mladoj Amerikanki, koja dobija posao u marketinškoj firmi u Parizu, kojoj je potreban neko sa "američkim" pogledom na svet.

Ipak, mladoj Emili nije lako na sasvim novom podneblju, dok balansira između karijere, novih prijateljstava i potrage za ljubavlju. Druga sezona trebalo bi da se emituje od decembra ove godine.

"13 Reasons Why"

Serija je zasnovana na bestseleru Džeja Ašera o tinejdžeru Kleju koji jednog dana nakon povratka iz škole pronalazi na svom pragu kutiju punu kaseta sa snimljenim porukama devojčice iz njegovog razreda, koja je samo dve nedelje ranije izvršila samoubistvo.

Ona je snimala emotivni audio dnevnik sa detaljno opisanih 13 razloga zbog kojih je odlučila da okonča svoj život. Klej sa prijateljima kreće u potragu za rešenjem zagonetke koju je otvorila smrt tinejdžerke. Serija je imala četiri sezone, a završena je prošle godine.

"You" 

You je ljubavna priča 21. veka koja traži odgovor na pitanje šta smo spremni da učinimo zbog ljubavi. Jedan menadžer knjižare kom se put ukrsti sa talentovanom spisateljicom, postaje spreman na sve.

Koristeći internet i društvene mreže da sazna što je moguće više detalja o svojoj izabranici, on postaje opsednut i kreće u misiju da ukloni sve prepreke koje bi mogle da mu se nađu na putu do nje.

"Ginny and Georgia"

Džini Miler je ozbiljna petnaestogodišnjakinja, koja se često oseća zrelijom od svoje tridesetogodišnje majke, neodoljive i dinamične Džordžije.

Džordžija ima tešku prošlost i rešena je da svojoj deci pruži bolje detinjstvo nego što je ona imala, ali istovremeno je u potrazi za sopstvenom srećom, naročito u ljubavi. U planu je i druga sezona, koja bi trebalo da se emituje od aprila sledeće godine.

Filmovi

"Extraction"

U svetu dilera oružjem i trgovaca ljudima, jedan dečak se nađe u vrtlogu rata između moćnih narko bosova.

Nakon što ga kidnaperi zarobe u jednom od najbolje čuvanih gradova, njegovo spasavanje može samo da izvede plaćenik Tajler Rejk (Kris Hemsvort), čovek koji nema šta da izgubi. 

"Bird Box"

Svet kakav poznajemo više ne postoji u ovom filmu koji se našao na prvom mestu prema ukupnom trajanju strimovanja. Njim vladaju nevidljive sile, koje ubijaju istog trenutka kada neko otvori oči i zato malobrojni preživeli, opstaju isključivo s povezom preko očiju u potpunoj tami.

U tom svetu, jedna majka (Sandra Bulok) mora  da nađe bezbedno mesto za svoju decu. Pored Bulok, u filmu igraju i Džon Malkovič i Sara Polson.

"Spenser Confidential"

Spenser (Mark Volberg) bivši policajac koji je poznatiji po tome što izaziva probleme, nego po tome što ih rešava, izašao je iz zatvora i planira da napusti grad.

Ali pre toga, dobija poziv da pomogne svom starom treneru boksa Henriju (Alan Arkin) u treniranju Hoka (Vinston Djuk) umišljenog MMA borca. Međutim, nakon što neko ubije dvojicu Spenserovih bivših kolega, Hok i njegova devojka Sisi, pomažu mu da pronađe krivce i privede ih pravdi. 

"6 Underground"

Jedan milijarder (Rajan Rejnolds) lažira sopstvenu smrt, a zatim regrutuje tim vrhunskih plaćenika da uklone brutalnog diktatora koji se nalazi na čelu fiktivne države Turgistana.

Ovaj film o puču prepun je specijalnih efekata i obećava da će dobiti i svoj nastavak. 

"Murder Mystery"

Kada njujorški policajac (Adam Sendler) konačno povede svoju ženu (Dženifer Aniston) na dugoočekivano putovanje Evropom, par dobija poziv od misterioznog milijardera da mu se pridruže na njegovoj skupocenoj jahti. Međutim, njihov domaćin biva ubijen, a bračni saputnici postaju glavni osumnjičeni.

"The Old Guard"

Šarliz Teron igra Endi, ratnicu koja predvodi grupu besmrtnih plaćenika, koji se već vekovima bore da zaštite svet smrtnika.

Ali u jednoj misiji njihove moći greškom bivaju otkrivene, a Endi i Najl (Kiki Lejn) moraju da pronađu način da se grupa zaštiti od onih koji po svaku cenu hoće da ovladaju njihovim sposobnostima.

"Enola Holms"

Mlada Enola Holms (Majli Bobi Braun) otkriva da je njena majka (Helena Bonam Karter) nestala, a brigu o njoj preuzimaju braća Šerlok (Henri Kevil) i Majkroft (Sem Klaflin).

Enola odbija da usliši njihovu želju da pohađa žensku školu i beži u London gde kreće u potragu za majkom. Međutim, slučajno otkriva veliku zaveru koja preti da promeni tok istorije.

"Project Power"

Na ulicama Nju Orleansa može da se nađe misteriozna pilula koja otključava super-moći jedinstvene za svakog korisnika.

Niko ne zna kakav će uticaj pilula imati na njih, dok je ne uzmu. Dok neko dobija neprobojnu kožu, nevidljivost ili nadljudsku snagu, neko može i da umre. Pošto pilula dovodi do potpunog haosa na ulicama, lokalni policajac (Džozef Gordon Luit) udružuje se sa tinejdžerom dilerom (Dominik Fišbek) i bivšim vojnikom (Džejmi Foks) da zaustavi grupu koja je pilulu i stvorila.

"Army of the Dead"

Milijarder i vlasnik lanca kazina Blaj Tanaka (Hirojuki Sanada) shvata da je nešto zaboravio u napuštenom gradu Las Vegasu, opasanom visokim zidinama i prepunom zombija.

Reč je o 200 miliona dolara u kešu, koji se nalaze u njegovom neprobojnom sefu unutar kazina. Pošto su grad uveliko napustili svi koji nisu postali zombiji, američki predsednik planira da ga raznese nuklearkom i zato Tanaka nudi pedeset miliona dolara bivšem plaćeniku Skotu Vardu (Dejv Batista) i njegovom timu da dođu do njegovog novca, pre nego što bomba zbriše grad. 

"Fatherhood"

Komičar Kevin Hart igra udovca Metjua, koji je bez žene ostao samo dan nakon što je ona na svet donela njihovu ćerkicu Medi. 

On mora da nađe svoj put bez žene svog života, ali i da sam podiže dete uprkos tome što većina njemu bliskih ljudi smatra da nije podoban za to. 

"The Irishman"

Legendarni reditelj Martin Skorseze stoji iza filma o Frenku Širanu, plaćeniku koji se priseća tajni koje je čuvao kao član kriminalnog klana Bufalino. U filmu igraju dobro poznati glumci Robert De Niro, Al Paćino i Džo Peši.

"The Kissing Booth 2"

Nastavak popularne tinejderske komedije o srednjoškolki El (Džoi King) prati njenu vezu na daljinu sa dečkom Noom i njeno novo prijateljstvo sa zgodnim drugom iz razreda koje bi moglo da joj promeni život.

Interesantno je da je nastavak, barem prema ukupnom trajanju strimovanja, bio gledaniji od originala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura