Aktuelno iz kulture

Danska kraljica već je ilustrovala izdanje "Gospodara prstenova", a sada radi kao scenograf na novom Netfliksovom filmu

Komentari

Autor: Guardian

02/09/2021

-

08:29

Danska kraljica već je ilustrovala izdanje "Gospodara prstenova", a sada radi kao scenograf na novom Netfliksovom filmu
Danska kraljica već je ilustrovala izdanje "Gospodara prstenova", a sada radi kao scenograf na novom Netfliksovom filmu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danska kraljica Margareta II angažovana je kao scenograf za novu Netfliksovu adaptaciju knjige "Erengard" autorke Karen Bliksen.

Romantična fantazija smeštena je u izmišljenom kraljevstvu Babenhauzen, a režira je oskarovac Bil August, prenosi Gardijan.

Kraljica Margareta koja je na danski tron stupila 1972. godine, vrhovni je komadant odbrambenih snaga te zemlje, ali je ostvarila i uspešnu umetničku karijeru. Ona je ilustrovala dansko izdanje "Gospodara prstenova" i izlagala svoje slike u galerijama uključujući Arken muzej moderne umetnosti u bizini Kopenhagena. 

Takođe je potpisana kao dizajner produkcije kratkog filma "Divlji labudovi" iz 2009. godine i snimljenog prema bajci "Snežna kraljica" Hansa Kristijana Adersena.

"Oduvek su me fascinirale priče Karen Bliksen, njihova estetika i maštovitost i srećna sam što sam deo ovog projekta. Pokušala sam da interpretiram fantastičan univerzum autorke kreirajući dekupaže i kostime i radujem se da vidim kako u ovom filmu oživljava bajka 'Erengarda'", saopštila je kraljica.

profimedia

 

Reditelj je pohvalio njene dekupaže, nagrasivši da su oni "dominantni adut scenografskog izraza filma". 

"Fantazija, u doslovnom smislu, je naša polazišna tačka za film. Želeli smo da koristimo humor i eleganciju da stvorimo opušteni, burleskni, glamurozni i nezavisan vizuelni svet", rekao je August.

Premijera "Erengarda" planirana je za 2023. godinu.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura