Aktuelno iz kulture

Muzej Jugoslavije nizom događaja obeležava svoj rođendan

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2022

-

11:54

Muzej Jugoslavije nizom događaja obeležava svoj rođendan
Muzej Jugoslavije nizom događaja obeležava svoj rođendan - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Dan Muzej Jugoslavije biće obeležen nizom događaja od 29. novembra do 4. decembra, saopštila je ta ustanova.

Horovi "Horkestar" i "Naša pjesma" će 29. novembra (16:00 i 17:00) na nekoliko lokacija u muzejskom kompleksu izvoditi repertoar partizanskih, revolucionarnih i društveno-angažovanih pesama.

"Na Dan muzeja, prvi put od osnivanja naše institucije, izlazimo u javnost sa obrađenom temom - temom logora kroz katalošku obradu četiri zbirke iz dva fonda i bibliografijom radova o logorima i zločinima", kaže se u saopštenju.

Na Dan muzeja, 1. decembra (18:00) biće organizovana promocija publikacije "Sloboda je za nas san", koja se nadovezuje na obrađenu temu i dokumentuje život u logorima i represivne mere tokom Drugog svetskog rata.

Publikacija se bavi nastankom, razvojem, sadržajem i značajem dela bogatog fonda Muzeja Jugoslavije, a ovom prilikom su izdvojeni artefakti koji se odnose na neprijateljske zločine i stradanja stanovništva tokom Drugog svetskog rata na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

Na aktuelnoj izložbi "Muzejska laboratorija" 3. decembra (13:00) biće otvoren deo postavke "Sala uzoraka“, koji je sa kustoskinjama muzeja pripremila umetnica Jelena Micić.

Kroz izbor artefakata iz porodične zaostavštine, Micić osvetljava segmente života fabrike ženske kožne obuće i plastike "Leda” iz Knjaževca.

Obeležavanje Dana muzeja završava se u nedelju, 4. decembra "Porodičnim danom", u okviru kog će deca imati priliku da se kreću kroz stalnu postavku Muzeja i pomoću mape pronalaze eksponate - poklone koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života iz celog sveta.

Iz Muzeja Jugoslavije je saopšteno da će individualne posete od 29. novembra do 4. decembra biti besplatne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura