Aktuelno iz kulture

"Kao da smo pronašli nepoznatu kompoziciju Betovena": Otkrivene nepoznate beleške sa Hegelovih predavanja

Komentari

Autor: Guardian

29/11/2022

-

12:37

"Kao da smo pronašli nepoznatu kompoziciju Betovena": Otkrivene nepoznate beleške sa Hegelovih predavanja
Georg Fridrih Vilhelm Hegel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 4.000 stranica do sad nepoznatih beleški predavanja nemačkog filozofa Hegela pronašao je istraživač Klaus Fiveh u biblioteci nadbiskupije Minhena i Frajsinga, piše londonski list Gardijan.

"Otkriće ovih rukopisa je uporedivo sa pronalaskom nove kompozicije Betovena ili dosad nepoznate slike Konstabla", rekao je Fiveh, profesor Fridrih Šiler univerziteta u Jeni.

Smatra se da je zapise načinio Fridrih Vilhelm Karove, jedan o studenata univerziteta u Hajdelbergu kome je Hegel predavao između 1816. and 1818. godine.

Tim međunarodnih stručnjaka predvođen Fivehom i profesorom filozofije na Univerzitetu u Bambergu Kristijanom Ilijesom objediniće spise u jedno izdanje.

"Najveći delovi Hegelovog rada trenutno su poznati kroz njegova predavanja, tako da stručnjaci već dugo pokušavaju da pronađu njihove transkripte. Nekoliko je pronađeno i objavljeno u 19. i 20. veku, ali tokom godina je pronalazak novih materijala sve manje i manje verovatan", istakao je Ilijes.

Fivehovo otkriće jedno je od najvećih do sada kada je reč o Hegelovim radovima, a do njega je došao zahvaljujući jednom čitaocu koji ga je uputio na arhivu Fridriha Vindišmana.

Vindišman je bio profesor katoličke teologije u Minhenu, čiji je otac Karl Jozef Hijeronimus Vindišman bio filozof i Hegelov prijatelj. 

Iako je istraživanje materijala tek počelo, već su došli do značajnog otkrića: u kutijama se nalaze transkripti iz jednog od prvih predavanja koje je Hegel dao na temu estetike. Dosadašnja znanja o pogledima nemačkog filozofa na estetiku potiču od mnogo kasnijih predavanja koja je držao u Berlinu, a koja je nakon njegove smrti objavio student Hajnrih Gustav Hoto. 

Pošto nije bilo drugih izvora s kojima bi mogli da se porede, postojala je sumnja u autentičnost tih gledišta, a sada bi ona mogla da bude otklonjena.

Komentari (0)

Kultura