Reflektor

Bogat prateći program Bitefa: Susreti sa autorima, Filozofski teatar, Cirkobalkana, debata o klimatskim promenama...

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

26/08/2021

-

12:42

Bogat prateći program Bitefa: Susreti sa autorima, Filozofski teatar, Cirkobalkana, debata o klimatskim promenama...
Jakov Simović - Copyright Jakov Simović

veličina teksta

Aa Aa

Dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitefa, trebalo bi da bude održano u punom kapacitetu od 13. do 25. septembra u Beogradu.

Tematski fokus festivala, koji će se održati pod sloganom "Na ivici budućnosti", biće na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe, teme festivala.

Susreti sa autorima, Filozofski teatar, Cirkobalkana...

Umetnički direktor i selektor festivala Ivan Medenica je naglasio da je prateći program na Bitefu, kao i uvek, po tradiciji značajan koliko i glavni, te da će i ove godine biti bogat i raznovrstan.

U okviru Glavnog programa pred publikom će se naći 14 predstava, a svako veče nakon izvođenja predstava biće organizovani tradicionali Susreti sa autorima.

Filozofski teatar, koji filozof Srećko Horvat u Beogradu realizuje u saradnji sa dramaturgom Majom Pelević, neće izostati ni ove godine. Horvatov sagovornik 16. septembra na Skveru Mire Trailović ispred Bitef teatra biće legendarni filmski režiser Želimir Žilnik.

Medenica je istakao da je posebna želja Horvata bila da ugosti upravo Žilnika, koji je aktuelan sa dokumentarnim filmom "Žurnal o Želimiru Žilniku" reditelja Janka Baljka, a čija je premijera uspešno održana na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu.

Christoffer Collina

Festival savremenog cirkusa biće održan od 16. do 25. septembra na prostoru Silosi Beograd i u Luci Beograd

"Cirkobalkana - Festival savremenog cirkusa" od 16. do 25. septembra na prostoru Silosi Beograd predstaviće presek inostrane produkcije iz ove oblasti, dok će se domaći umetnici u svojim šatrama predstaviti u Luci Beograd.

Ustaljene promocije knjiga deo su programa "Bitef biblioteka", tako da će 17. septembra publika biti u prilici da prisustvuje predstavljanju dela "Život bez kompromisa za umetnost i mir - Jelena Šantić: Eseji, zapisi, komentari" Amre Latifić i "Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta" Patrisa Pavisa.

Sedimo na grani: Solidarnost ili sunovrat

Centralni deo pratećeg programa biće međunarodna konferencija pod nazivom "Sedimo na grani: Solidarnost ili sunovrat", a koja će se od 17. do 19. septembra baviti temom klimatskih promena i kriza koje iz njih proizlaze, ali i načinima na koje se društvo s tim problemima suočava.

Ovu konferenciju organizuju Bitef festival i platforma "Zajedničko", a učesnici će biti tridesetak aktera iz oblasti umetnosti, politike, filozofije i aktivizma iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Belgije, Italije, Švajcarske, Meksika, Sirije...

Bitef Polifonija, kao redovan obiman segment festivala je zapravo uvek zamišljen kao poseban festival, a odigraće se od 20. do 24. septembra sa veoma raznolikim programom, gde spadaju debate i mnoge predstave, kao što su "Ana Frank" u režiji Jelene Bogavac (Šabačko pozorište), i "Dečak sa koferom" u režiji glumca Damjana Kecojevića (Malo pozorište "Duško Radović").

Po Medeničinim rečima, ono što je novina u ovogodišnjem pratećem programu su radionice za domaće umetnike koje će držati francuski vizuelni umetnik Frank Vigru (autor predstave "Fleš" koja se izvodi u Glavnom programu) i koreograf Vim Vandekejbus iz kompanije Ultima vez koja nastupa na otvaranju Bitefa sa predstavom "Tragovi".

Umetnički direktor i selektor festivala, baš kao i direktor festivala i Bitef teatra Miloš Latinović se nadaju da svakodnevno pogoršanje situacije sa pandemijom neće pokvariti održavanje Bitefa i za sada su potvrđene sve predstave.

Karte su u prodaji od danas, 26. avgusta, putem sajta bitef.rs, a ulaznice se mogu kupiti i na blagajni Bitef teatra u Kombank dvorani.

Glavni program uz uvertiru

Podsetimo, Glavni program će imati uvertiru 13. i 14. septembra, kada će se igrati dva komada iz produkcije Beogradskog dramskog pozorišta - "Living Room" autorski projekat nemačkog reditelja Ersana Mondtega, i komad "Cement Beograd" u režiji Sebastijana Horvata.

Selekcija obuhvata i predstave: "Pluća" u režiji Žige Divljaka (15. i 16. septembar, Bitef teatar), "Klimatski plesovi" u koreografiji Amande Pinje (17. septembar, Teatar na Brdu), kao i "Farm Fatale" Filipa Kena (18. i 19. septembar, Pozorište na Terazijama) i "Neprijatelj naroda" reditelja Tomasa Ostermajera (19. septembar, Narodno pozorište).

Takođe, pred publikom će biti izvedene i predstave "Kasper" u režiji Miloša Lolića (20. septembar, Jugoslovensko dramsko pozorište), "Future Fortune" Dragane Bulut (21. i 22. septembar, Bitef teatar), koreografski komad "Opčinio sam te" Ehsana Hemata (21. i 22. septembra, Atelje 212), kao i direktan prenos onlajn predstave na Zoom platformi "Višnjik u višnjiku" u režiji Boba Jelčića (22. septembar, Bitef kafe).

U glavnoj selekciji dvostrukog Bitefa našli su se i "Kao da kraj nije sasvim blizu" reditelja Nikole Zavišića (23, 24, 25. septembar, Bitef teatar) i "Konferencija odsutnih" trojice autora - Štefana Kegija, Danijela Vecela i Helgarda Hauga (23 i 24. septembar, Narodno pozorište).

Komentari (0)

Kultura