Aktuelno iz kulture

Knjiga "Stripoterapija" Ane Petrović osvojila nagradu "Otisak" Sajma knjiga u Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2022

-

15:21

Knjiga "Stripoterapija" Ane Petrović osvojila nagradu "Otisak" Sajma knjiga u Nišu
Knjiga "Stripoterapija" Ane Petrović osvojila nagradu "Otisak" Sajma knjiga u Nišu - Copyright Kreativni centar/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada 57. Niškog sajma knjiga i grafike "Otisak" za estetski tretman knjige dodeljena je danas izdavačkoj kući Kreativni centar iz Beograda za izdanje "Stripoterapija", autorke i ilustratorke Ane Petrović.

Nagradu "Otisak" dodelio je žiri u sastavu: Anita Milić, predsednica, Vladan Ranđelović i Nikola Milovanović.

To je još jedna u nizu nagrada za knjigu "Stripoterapija" kojoj su pripale dve nagrade na nedavno završenom Beogradskom sajmu knjiga – Specijalno priznanje za mladog dizajnera i Diploma ULUPUDS-a za alternativno strip izdanje domaćih autora.

57. Niški sajam knjiga trajе do 4. decembra u Sportskoj hali "Čair", a organizator Sajma je Niški kulturni centar.

"Stripoterapija" autorke i ilustratorke Ane Petrović sa društvenih mreža i u dopunjenom izdanju stigla je u Kreativni centar. U želji da samoj sebi olakša i približi proces psihoterapije kroz koji je prolazila, autorka, introvert po prirodi, počela je da crta, verno ali i duhovito i empatično predstavljajući odnos između klijentkinje i terapeutkinje.

"'Stripoterapija' je ubrzo postala mnogo više od interne šale. Stripove sam počela da objavljujem na društvenim mrežama. Najčešći komentar bio je: 'Ovo sam ja!' Reakcije su me motivisale i ohrabrile. Shvatila sam da mnogi dele moje iskustvo. Ovo nisu stripovi samo o meni, već o svima nama", navela je autorka Ana Petrović.

Kolekcija stripova koji hrabro, nikada ravnodušno i uz smeh govore o odgovornom odnosu prema mentalnom zdravlju pretočena je u štampano izdanje, koje sadrži i tekstove psihoterapeutkinje i autorke.

"Autobiografska priča o glavnoj junakinji i njenoj psihoterapeutkinji počinje prepoznavanjem problema i suočavanjem s potrebom da potražimo pomoć u njegovom rešavanju. Na desnim stranicama prikazana je prepoznatljiva scena sa psihoterapijske seanse, koja se uz manje ili više promena varira kroz čitav serijal. Nekoliko upečatljivih simbola i figura koji se ponavljaju iz stripa u strip potvrđuju repetitivnost procesa, a time i upornost junakinje da uz pomoć terapeutkinje napreduje u rešavanju problema. S druge strane, sitni detalji – varijacije u ekspresiji lica, položaju tela, odeći i ambijentu privlače pažnju čitalaca i suptilno ali efektno, i uvek duhovito, ističu ključna značenja u svakom stripu", navodi se u obrazloženju žirija.

Kreativni centar/Promo

 

"Ana Petrović povezuje lično iskustvo sa različitim sadržajima popularne ili visoke kulture koji su obeležili odrastanje dece devedesetih godina – knjige, filmove, video-igre, muziku i dr. Ipak, knjiga ne ostaje usko shvaćena jer stripove prate objašnjenja koja približavaju značenja i mnogo mlađim generacijama, zbog čega "Stripoterapija" uspešno komunicira sa vrlo širokom publikom, o čemu govori i veliki broj pratilaca ovih stripova na društvenim mrežama.

Sa novim stripovima i dodatnim sadržajima knjiga 'Stripoterapija' donosi autentičnu, dirljivu i duhovitu priču o psihoterapijskom procesu glavne junakinje sa kojom se kao čitaoci lako povezujemo", dodaje se.

Ana Petrović (1989, Beograd) bavi se ilustrovanjem i opremanjem knjiga i drugih publikacija za decu i odrasle. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine, gde je završila i master studije na modulu Primenjena grafika, atelje grafika i knjiga.

Sarađuje sa brojnim izdavačkim kućama, kao što su Kreativni centar, Odiseja, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin", Knjiga u centru, Kreativna mreža itd. Ilustrovala je preko trideset knjiga. Autorka je stripa "Toni Zec".

Komentari (0)

Kultura