Aktuelno iz kulture

Priznanja za "Prometej", "Babarogu" i Anu Petrović: Nagrađeni najbolji izdavači i naslovi Beogradskog sajma knjiga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

15:28

Priznanja za "Prometej", "Babarogu" i Anu Petrović: Nagrađeni najbolji izdavači i naslovi Beogradskog sajma knjiga
Priznanja za "Prometej", "Babarogu" i Anu Petrović: Nagrađeni najbolji izdavači i naslovi Beogradskog sajma knjiga - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski sajam knjiga svečano je uručio sajamske nagrade izdavačkim kućama i pojedincima, koje je odabrao žiri u sastavu Zlata Bojović (predsednik), Anđelka Cvijić, Dragan Simeunović i Bojan Jović.

Titulu izdavača godine ravnopravno dele kuća "Prometej"  i "Pravoslavna reč", obe iz Novog Sada. 

"Prećutane teme, zaboravljeni događaji i ljudi, odlično uređenje knjiga i bogati izbor ilustracija su neke od odlika 'Prometeja'. Time se odlikuju i knjige objavljene između dva Međunarodna beogradska sajma knjiga od kojih izdvajamo: 'Istoriju Petra Velikog Zaharija Orfelina', Dela Dejana Medakovića u 15 knjiga, 'Nastanak evropskih jezika', u dva toma, autora Marija Alineija", stoji, između ostalog u obrazloženju žirija.

Istaknuti su i naslovi u izdanju "Pravoslavne reči", kao što su: Izabrana dela Vasilija Krestića (komplet od 15 knjiga); Sabrana dela Milorada Ekmečića (komplet od 15 knjiga); "Spomenica Sveti Sava", koju su priredili episkop bački Irinej i Selimir Radulović, "Na kapijama Konstantinopolja - Rusija i balkansko pitanje" Slavenka Terzića, i "Njegoš – biografija njegovog pesništva" Mila Lompara.

Tanjug/Rade Prelić

 

Nagrada za izdavački poduhvat godine dodeljena je za knjigu "Sabrana dela Stanislava Krakova" u izdanju Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

"Iz ideoloških razloga skrajnut iz naše književne i kulturne istorije, jedan od najznačajnijih pisaca međuratnog razdoblja, Stanislav Krakov, čitaocima se predstavlja u do sada najobimnijem izdanju, kroz 10 umešno grafički oblikovanih tomova koje su sačinili izvrsni poznavaoci njegovog dela. Raspon proznih, esejističkih, putopisnih, memoarskih, dokumentarističkih i novinskih tekstova, filmskih scenarija i radova iz rukopisne zaostavštine ovog izuzetnog stvaraoca i intelektualca uronjenog u burne istorijske događaje obogaćen je izborom studija o različitim poetičkim, intelektualnim i istorijskim značenjima Krakovljevog opusa. Sabranim delima Stanislava Krakova ispravlja se nepravda načinjena kako prema ovom izuzetnom piscu tako i našoj najširoj čitalačkoj publici", stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu za Najboljeg izdavača iz dijaspore dele Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori koje su nedavno izdale Ediciju "Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resuirsima", odnosno "Crna Gora kroz istorijska dokumenta (narod, jezik, crkva, država) Jovana B. Markuša.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke osvojila je knjiga"Kulturna politika Kraljevine Jugoslavije 1918 - 1941" Ljubodraga Dimića u izdanju "Filip Višnjić" Beograd, dok je nagrada za Dečju knjigu godine dodeljena ediciji "Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu" "Pčelice" iz Čačka.

Žiri je odlučio da nagradu Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip u 2022. godini dobiju "KOV", Vršac, za 50 godina postojanja, "Čigoja Štampa", za biblioteku "Ortograf", "Darkvud" za stripove "Korto Malteze" i "Modesti Blejz" i Biblioteka grada Beograda za ediciju "Festovih 50".

Poseban žiri na čelu sa Slavimirom Stojanovićem Futrom i članovima prof. dr Jovanom Čekićem i Mirjanom Lukić odabrao je Najlepšu dečju knjigu i dodelio specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Tanjug/Rade Prelić

 

Nagrada "Bogdan Kršić" za Najlepšu knjigu na 65. Međunarodnom sajmu knjiga pripala je serijalu "Celokupna dela Branka Vučićevića" u izdanju Filmskog centra Srbije, u grafičkoj opremi Boruta Vilda.

"Serijal enciklopedijskih tomova koji su posvećeni životu i radu legendarnog Branka Vučićevića, predstavlja monumentalno ostvarenje kako u dokumentarnom, tako i u kreativnom domenu. Specifičnost duha Branka Vučićevića i njegovih afiniteta vešto je uhvaćena pametnim izborom papira i maestralnom, rafiniranom i nenametljivom upotrebom tipografije. Profesor Borut Vild, dizajner ovog nagrađenog opusa, prekaljeni borac za lepo i pametno, ovog puta je upotrebio svoju likovnu i životnu zrelost da bi nam nepogrešivo približio karakter jednog genija od koga svi imamo šta da naučimo", stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada za najlepšu dečju knjigu pripala je knjizi "Babaroga" u izdanju Kreativnog centra, autorke Jelene Živanović, koju je ilustrovao Boris Kuzmanović.

"Svi znamo ko je Babaroga, ali je Babaroga Jelene Živanović i Borisa Kuzmanovića nepogrešivo posebna, sveža i nadahnuta. Njegove ilustracije nose ovu nesvakidašnju knjigu jakih vizuelnih kontrasta u nove prostore tame sa trunkom ironije kombinovanom sa dečijom naivnošću. U ovogodišnjem izboru Babaroga se svojim ilustracijama izdvojila kao autentični kreativni komplet u kome Boris Kuzmanović majstorski kontroliše svoj likovni narativ, kreirajući kod nas retko viđen ilustratorski stil bogat snažnim i sugestivnim kompozicijama u perfektnom balansu sa tekstom i temom knjige", navodi žiri u svojoj oceni.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera ponela je Ana Petrović za knjigu "Stripoterapija" u izdanju Kreativnog centra, a žiri u obrazloženju piše da je "redak slučaj da neko na takav način ume da osmisli i ilustruje originalno autorsko delo". 

"Njen narativ kompletno je sinhronizovan sa autentičnom stripskom vizuelizacijom koja sadrži nagoveštaje životnih tajni protkanih pravom dozom humora. Ova knjiga je preko interneta stigla do književne publike i na taj način širem auditorijumu približila duh novih generacija, njihove motive, strahove i nadanja", stoji u opisu žirija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura