Aktuelno iz kulture

Monografija "100 godina Duška Radovića" predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

19:57

Monografija "100 godina Duška Radovića" predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga
Monografija "100 godina Duška Radovića" predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga - Copyright Tanjug/Pošte Srbije/Vuk Branković

veličina teksta

Aa Aa

Monografija "100 godina Duška Radovića" je koncipirana kao omaž Radovićevom literarnom stvaralaštvu, izjavila je danas njen priređivač Zorica Hadžić, na predstavljanju u okviru Beogradskog sajma knjiga.

"Knjiga je pre svega spomenik nesvakidašnjem i posebnom čoveku. To je knjiga o Radoviću, ali i knjiga Dušana Radovića. Čitaoci će se upoznati sa njegovom neispričanom intimnom i literarnom istorijom", rekla je Hadžić.

Tanjug/Pošte Srbije/Vuk Branković

 

Prema njenim rečima, dve godine je radila želeći da napravi knjigu "o nepoznatom Dušku Radoviću", koje ne bi bilo bez saradnje sa njegovim sinom Milošem Radovićem koji joj je dao podršku i imao poverenje da joj otvori porodičnu arhivu.

Monografija objavljena povodom 100. rođendana pisca Radovića, pored neobjavljenih tekstova, beležaka i crteža, sadrži i njegovu privatnu i poslovnu prepisku, svedočenja bliskih prijatelja i saradnika, kao i skeniranu arhivsku i drugu građu.

Za izgled monografije velikog formata na preko 500 strana su zaduženi Boris Miljković, Slavimir Stojanović Futro i Dušan Šević, a pesnik i akademik Matija Bećković se u knjizi pojavljuje kao narator čije pripovedanje povezuje prikupljenu građu.

Tanjug/Pošte Srbije/Vuk Branković

 

 

"Bećković je bio najbolji prijatelj Duška Radovića. Nisam imala boljeg sagovornika od njega. Bili su nerazdvojni kao petak i subota", dodala je Hadžić.

U svom obraćanju posetiocima na ispunjenom štandu Pošte Srbije, Bećković je podsetio da je Radović voleo reč čarobno i da njegov rođendan obeležavamo "čarobnom knjigom godine".

Prema njegovim rečima, Radović je "na svojoj stogodišnjici življi nego što je ikada bio, nijednog dana nije bio mrtav, a tome se nije nadao".

"Obožavao je jasnoću i prezirao sve što je veštačko i izmišljeno. Bio je učitelj modernog mišljenja i pisanja. To sve piše u ovoj knjizi", istakao je Bećković.

Novinarka i dugogodišnja saradnica Radovića na radiju Studio B Brana Milunov je istakla da će se ovom "divnom knjigom otkriti mnoga lica Radovića".

Tanjug/Pošte Srbije/Vuk Branković

 

Milunov se prisetila da je ujutro pred emisiju "Beograde, dobro jutro" Radović bio mrgudan i neraspoložen tražeći inspiraciju, a po njenom emitovanju bi postajao raspoložen.

Prema njenim rečima, Radovićevo treće lice je bilo podsticajnog čoveka koji je umeo da kratko pohvali rečenicom: "Bilo je dobro".

V.d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije Miloš Jaković je ocenio da je ovo "čudnovata i osobena knjiga" koja se "bavi onim što je Radović zaista jeste bio".

Prema njegovim rečima, iza lica "večitog mrguda i duhovitog cinika posle ove knjige pojaviće se Radović kakav je bio - nežan, brižan roditelj, odan prijatelj, večiti dečak koga nismo dovoljno slušali, a još manje razumeli".

"Bio je veliki, jedan do najvećih, a mi smo ostali nažalost mali njegovoj misli i brizi, nedorasli i nedostojni", ocenio je Janković.

Iz Pošta Srbije su naveli da su kao društveno odgovorna nacionalna kompanija podržali objavljivanje knjige "100 godina Duška Radovića“, čiji je izdavač Maskom.

Komentari (0)

Kultura