Aktuelno iz kulture

Sećanje na Vaska Popu i Duška Radovića: Šta nas danas očekuje na Beogradskom sajmu knjiga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

24/10/2022

-

10:41

Sećanje na Vaska Popu i Duška Radovića: Šta nas danas očekuje na Beogradskom sajmu knjiga
Sećanje na Vaska Popu i Duška Radovića: Šta nas danas očekuje na Beogradskom sajmu knjiga - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ NIKOLA NEDELJKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Posetioci Beogradskog sajma knjiga, najveće manifestacije posvećene književnosti u regionu, danas će imati priliku da posete niz pratećih događaja, namenjenih kako piscima, tako i svim ostalim ljubiteljima pisane reči.

U 13 časova počinje panel o autorskim pravima i pirateriji u kom će učestvovati izdavači Gordana Knežević, Dejan Begović, Dejan Papić i Zoran Hamović, dok će u 15 časova Matija Bećković govoriti na temu "Pišem, dakle postojim". Oba događaja organizovana su u Sali "Ivo Andrić".

Pisci Zlata Kocić, Mihajlo Pantić i Dragan Hamović će se prisetiti pesničkog nasleđa 20. veka i Vaska Pope, u čast stogodišnjice njegovog rođenja i to u sali koja nosi njegovo ime.

Sajam knjiga čuva i sećanje na Dušana Radovića, kom će biti posvećeni razgovori autora Dejana Aleksića, Zorane Opačić i Valentine Hamović s početkom u 13. časova. 

Danas će u Hali 1 biti i svečano otvoren štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa stvaralaštvom iz južne srpske pokrajine, gde će se svakog dana predstavljati pesnici, umetnici i naučnici iz ove oblasti. 

Na ovaj način, Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, kao i ranijih godina, posetiocima sajma pružiti uvid u bogatstvo naučnog, kulturnog i umetničkog stavralaštva sa ovih prostora.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ NIKOLA NEDELJKOVIC

 

Na ovogodišnjem, 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuje gotovo 900 direktnih izlagača, suizlagača i zastupljenih firmi iz Srbije, Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Zemlja počasni gost je Rumunija, a na Sajmu će predstaviti više od 30 autora knjiga prevedenih na srpski jezik; u dijalozima s rumunskim gostima biće prisutno preko više od 30 partnera iz Srbije; na rumunskom štandu biće izloženo preko 200 naslova - nova izdanja iz rumunske beletristike i non-fiction književnosti, književnosti za decu, albuma, kao i iz književnosti na srpskom jeziku iz Rumunije, odnosno književnosti na rumunskom jeziku iz Srbije. Biće tu i prevodioci, izdavači, distributeri, kao i svi oni koji su na različite načine povezani sa knjigom.

TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ NIKOLA NEDELJKOVIC

 

Izdavači će promovisati nove knjige i autore, na sajmu će učestvovati najznačajniji domaći i brojni inostrani pisci, a poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu da sagledaju celokupnu ovogodišnju izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obogate svoje biblioteke. Osim predstavljanja autora iz Rumunije, i programa na štandovima izlagača, biće organizovano na desetine tribinskih programa. Među gostima iz inostranstva su i Ajfer Tunč (Turska), Patrik Beson (Francuska), Đovani Dozini (Italija), Đorđe Matić (Hrvatska).

Program 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga koncipiran je u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičarskoj misli u oblasti duhovnih disciplina, uređivanju i opremi knjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi. Važni književni i kulturni jubileji, a uz njih i kapitalna izdanja, biće povod za dijalog sa tradicijom i za vrednovanje stvaralaštva koje se na tu tradiciju nastavlja.

Programski ciklus "Pišem, dakle postojim" predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj celini "Dijalozi" književnici će imati mogućnost da razmene mišljenja o književnosti i o umetnosti uopšte. U ciklusu "Vreme pamćenja" važni jubileji u našoj i svetskoj kulturi biće povod za tribine o priređivanju kritičkih izdanja dela naših najboljih pisaca, o tradiciji izdavaštva i bibliotekarstva, o statusu dramskog teksta, o pesničkom nasleđu HH veka, o odnosu istorijskog i socijalnog u savremenom romanu... 

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ciklus "Misliti o knjizi" posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni. Programska celina "Knjiga će spasiti svet" sadržaće i programe organizovane u saradnji sa udruženjima izdavača (panel "Autorska prava i piraterija" i konferencija "Izdavaštvo i javni interes"). 

Programski ciklus "O umetnosti i kulturi" biće posvećen kapitalnim izdanjima, a ciklus "Poštovana deco" predstaviće pisce za decu i pokušati da odgovori na pitanja specifična za dečju književnost. Programi posvećeni dečjoj književnosti održavaće se u sali koja će, povodom stogodišnjice rođenja, poneti ime pisca Dušana Radovića.

Biće postavljene i izložbe posvećene Vasku Popi, Borislavu Pekiću i Žozeu Saramagu.

Svi programi dešavaju se u halama: 1 (domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost, isključivo sa sopstvenim izdanjima), 1a (programske sale i izložbe), 2a (zemlja počasni gost Rumunija, nacionalne prezentacije, izdavači školske i stručne literature, izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje), 4 (domaći i strani izdavači, državne institucije/ustanove, ministarstva, biblioteke, muzeji... i izdavači iz oblasti religije i teologije, prodaja knjiga i distributeri), 4 - galerija (prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga).

Tanjug/Tara Radovanović

 

U četvrtak 27. oktobra biće organizovan tradicionalni Školski dan namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju posebne programe namenjene mlađim i starijim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

I ovog puta biće dodeljene nagrade (za koje automatski, samim učešćem na manifestaciji, konkurišu svi izdavači - učesnici Sajma knjiga iz Srbije, osim kada je u pitanju nagrada za izdavača iz dijaspore) i ocenjena godišnja izdavačka produkcija. Nagrade će biti dodeljene u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu, Nagrada za najlepšu dečju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Radno vreme 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je od ponedeljka do četvrtka, 24. do 27. oktobra, od 10 do 20 časova, a od petka do nedelje, 28. do 30. oktobra, od 10 do 21 čas.

Pojedinačna ulaznica za Sajam knjiga košta 300 dinara; tokom Školskog dana, kao i svih ostalih dana trajanja Sajma knjiga, cena kolektivne ulaznice je 200 dinara. Cena parkiranja u sajamskom krugu je 150 dinara po započetom satu.

Komentari (0)

Kultura