Aktuelno iz kulture

Tika Stanić u subotu otvara pozorište pod vedrim nebom "Teatrijum" u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2021

-

16:46

Tika Stanić u subotu otvara pozorište pod vedrim nebom "Teatrijum" u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja
Tihomir Stanić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Pozorište pod vedrim nebom "Teatrijum", čiji je osnivač poznati glumac Tihomir Stanić, biće otvoreno u subotu, 3. jula, u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja i delaće do 31. avgusta, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

Kako je Stanić najavio, ovu "nultu sezonu" pozorišta otvoriće monološko kazivanje romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija", koje će tom prilikom izvesti on lično.

Sledećeg dana, glumac Petar Božović održaće poetski nastup "Lišće, vetar i ja" za koji će pripremiti izlaganje poezije Matije Bećkovića i Stevana Raičkovića, dok će 7, 8. i 9. jul biti rezervisani za izvođenja dve predstave Dorćolskog narodnog pozorišta.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Petar Božović izvešće u nedelju poetski nastup "Lišće, vetar i ja"

"Mnogo ljudi nam se javilo sa željom da ovde igra i ko god da je to želeo, dobio je termin za svoju predstavu", svedočio je Stanić o interesovanju za ovu letnju pozorišnu scenu.

Na repertoaru pozorišta posebno se ističe predstava "Don Žuan", adaptacija istoimenog Molijerovog komada, rađena po tekstu apsolventkinje dramaturgije Vide Davidović i u režiji Stanića i Marka Misirače, koja će svoju premijeru imati 13. jula.

Kako navodi Stanić, ono što ovaj komad čini posebnim je što je osavremenjeno - događa se u "Beogradu sada".

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da se putem saradnje sa "Teatrijumom" nastavlja tradicija održavanja predstava u Kapetan Mišinom zdanju i pride podstiču mladi umetnici da pokažu svoja znanja, mogućnosti i entuzijazam.

"Glavne funkcije Univerziteta u Beogradu jesu obrazovanje mladih ljudi, unapređivanje društva i otvaranje puteva komunikacije, a pozorište predstavlja jedan od tih puteva", ističe ona.

Kupi kartu nekome ko ne može da je priušti

Po Stanićevim rečima, za svaku predstavu biće obezbeđeno najmanje 20 besplatnih karata za studente Beogradskog univerziteta, a značajan aspekt ovog projekta predstavljaće i takozvana "akcija solidarnosti", odnosno "kupi kartu nekome ko ne može da je priušti".

"U tom slučaju, ukoliko se pojavi neko ko ne može da priušti kartu, moći će svejedno da prisustvuje programu", kazao je Stanić, ističući da ovakvom kupovinom karata doprinosimo podršci jedni drugima.

Komentari (0)

Kultura