Aktuelno iz kulture

"Blago" Turske: Podvodni muzej nadomak Enosa u koji je "sletela" boginja Nika

Komentari

Autor: Euronews

08/12/2022

-

23:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Turski grad Enos nudi neobičnu atrakciju: muzej koje se nalazi na dnu Egejskog mora.

Dva kilometra od obale, na dubini od 18 metara, iskusni ronioci mogu da posete podvodnu "galeriju" sa replikama originalnih predmeta pronađenih u ovoj regiji, poput krilate statue, skulpture lava i reprodukcije drevnih zidova grada. To je takođe zaštićeno područje biodiverziteta. 

Inicijativa je deo projekta Evropske unije pod nazivom "Treasure" (odnosno "Blago") u koju su uključene i Bugarska, Moldavija i Rumunija, a čiji je cilj da istakne kulturna blaga Crnog i Egejskog mora.

"Projekat se bavi zaštitom nasleđa, stvaranjem veštačkog grebena i razvojem ronilačkog turizma u Enosu", objašnjava za Euronews Remzi Irmak, koordinator projekta "Treasure" u tom gradu.

"Za pravljenje podvodnog muzeja koristili smo nasleđe Enosa, jer je ovo istorijsko mesto za koje niko u svetu ne zna", ističe Irmak.

Euronews/Printscreen

 

Originalni istorijski artefakti se brižljivo čuvaju u Arheološkom muzeju u Jedrenu, na oko dva i po sata vožnje od Enosa.

Jedrene je bilo prestonica Otomanske imperije od 1369. do 1453. godine, pre nego što je tu ulogu preuzeo Konstantinopolj. 

Lokalni istoričar i turistički vodič Šafak Jiksel ističe da je najzanimljiviji eksponat podvodne kolekcije statua boginje Nike.

"Statua Nike je obično oko 20-25 centimetara visine, ali da bi je ronioci bolje videli i kako bi ih više impresionirala, napravljena je u većim dimenzijama i spuštena na dno", objasnio je Jiksel.

Enos i drugi partneri projekta "Blago" usredsređeni su na kulturno nasleđe i morske aktivnosti. Bugarska nudi časove ronjenja studentima, Moldavija otvara Turistički centar i pravi digitalni atlas sa najzanimljivijim podvodnim mestima, a Rumunija doprinosi 3D hologramom sa video snimkom blaga pronađenim na morskom dnu. 

U Enosu se nude i časovi klavira, violine i tradicionalnih turskih instrumenata, kao i vožnje kanua i ronjenja. 

Komentari (0)

Kultura