Aktuelno iz kulture

Arheolozi pronašli drevni brod u potopljenim ruševinama staroegipatskog grada

Komentari

Autor: Art Net

22/07/2021

-

21:35

Arheolozi pronašli drevni brod u potopljenim ruševinama staroegipatskog grada
Podvodni grad u Egiptu Thonis-Heracleion - Copyright profimedia/AFP PHOTO/HO/EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

veličina teksta

Aa Aa

Ronioci su otkrili redak vojni brod među potopljenim ruševinama drevnog egipatskog grada Tonis-Herakliona. 

Brod dugačak preko dvadeset metara, imao je ravno dno, a očuvana su dva vesla i veliki jarbol. Iako je izgrađen u klasičnom grčkom stilu, na njemu su vidljivi tragovi tradicionalne egipatske brodogradje. Brod je najverovatnije potopljen kada je srušen obližnji Amunov hram, pošto su ostaci pronađeni ispod taloga od gline i ostataka građevine debelog 4,5 metra.

profimedia/AFP PHOTO/HO/EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

 

Iskopavanja je organizovao Evropski institut za podvodnu arheologiju, a učestvovali su francuski i egipatski stručnjaci, piše Art Net.

"Ovo otkriće divno ilustruje prisustvo grčkih trgovaca koji su živeli u Heraklionu. Izgradili su svoja svetilišta blizu velikog Amunovog hrama. I ona su uništena u isto vreme i njihovi ostaci pomešani su sa ostacima egipatskog hrama", stoji u saopštenju egipatskog Ministarstva za turizam i antikvitete.

Grčki brod jedan je od samo dva pronađena broda te vrste, napisao je podvodni arheolog Frenk Godio na Fejsbuk strani pomenutog ministarstva. 

Arheolozi su pronašli sličan brod nadomak obala Sicilije 1971. godine, a procenili su da potiče iz 235. godine pre nove ere.

profimedia/AFP PHOTO/HO/EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES

 

Pre osnivanja Aleksandrije 331. godine pre nove ere, Tonis Heraklion bio je najveći grad-luka u Egiptu i kontrolisao je ulaz u državu na ušću zapadnog kraka reke Nila.

Grad je uništen u zemljotresu koji je pogodio ovu oblast i nestao je ispod površine Sredozemnog mora u 8. veku. Pronašao ga je Godiov tim u periodu između 1999. i 2001. godine. Grci su ga zvali Heraklion, a Egipćani Tonis, a jedna pločica pronađena tokom iskopavanja, pomogla je istraživačima da shvate da je reč o istom gradu.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura