Aktuelno iz kulture

"Bela zmija" otvara Festival kineskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

11:13

"Bela zmija" otvara Festival kineskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci
"Bela zmija" otvara Festival kineskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci - Copyright Jugoslovenska kinoteka/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Festival kineskog filma počinje večeras u Jugoslovenskoj kinoteci i trajaće do 18. decembra, a beogradska publika će biti u prilici da vidi osam dugometražnih ostvarenja nove produkcije, saopštili su iz kinoteke. 

Za program koji Kinoteka organizuje u saradnji s Nacionalnim filmskim arhivom Kine i ambasadom NR Kine u Srbiji odabrani su igrani filmovi različitih žanrova, kao i jedan animirani i jedan dokumentarni film, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Na otvaranju, u sredu u 20 sati, biće prikazana dramska i muzička fantazija inspirisana drevnom legendom o bezvremenoj ljubavi "Bela zmija", u režiji Sjena Fenga Džanga. Pažnju privlače i krimi drama i triler "Na litici" slavnog autora Džanga Jimoua ("Heroj", "Kuća letećih bodeža"...), kao i omnibus "Moj narod, moja zemlja" u kojem sedmoro reditelja predstavlja hroniku tehnoloških i kulturnih dostignuća tokom sedam decenija od osnivanja Narodne republike Kine. 

Reditelj prvog segmenta i supervizor celog projekta je čuveni Čen Kajge ("Zbogom, moja konkubino").

U okviru ukupne kulturne saradnje Kine i Srbije film kao jedan od najatraktivnijih medija
zauzima bitno mesto. 

U Kinoteci je u proteklih 20-ak godina održano nekoliko revija i festivala kineskog filma, kao i velika izložba o kineskoj kinematografiji, dok je 2016. godine u Kini priređena Nedelja srpskog filma. 

Saradnja će biti nastavljena prezentacijom klasika kineske kinematografije na sledećem Festivalu nitratnog filma, u junu 2023. u Kinoteci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura