Aktuelno iz kulture

Izložba "Lučonoša jedne epohe" Bete Vukanović pred posetiocima Narodnog muzeja da kraja februara

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2022

-

20:29

Izložba "Lučonoša jedne epohe" Bete Vukanović pred posetiocima Narodnog muzeja da kraja februara
Izložba "Lučonoša jedne epohe" Bete Vukanović pred posetiocima Narodnog muzeja da kraja februara - Copyright Narodni muzej/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Lučonoša jedne epohe - Beta Vukanović (1872 – 1972)", povodom 150 godina od rođenja slikarke, večeras je otvorena u Narodnom muzeju Srbije, gde traje do 28. februara 2023. godine

Direktorka muzeja Bojana Borić Brešković je istakla da je Vukanović značajna ličnost naše kulturno umentičke scene, a njeno delo je "nezaobilazni deo razvoja srpskog slikarstva prve polovine 20. veka".

Istakavši da Narodni muzej čuva neka od najznačajnijih dela Vukanović, Borić Brešković je dodala da je njeno delo obimno i raznovrsno, i "nema oblasti gde nije ostavila većeg ili manjeg traga".

Otvarajući izložbu predsednik Društva srpskih umetnika "Lada" Aleksandar Đurić je istakao da je odlična ideja autora izložbe muzejskog savetnika Petra Petrovića da se "ovom prilikom delovanje Vukanović osvetili i kroz delovanje društva".

Prema njegovim rečima, Vukanović je 1904. godine bila među osnivačima i potom doživotna počasna predsednica "Lade", koja je potom "kroz dugo trajanje postala institucija u kulturi srpskog naroda".

Đurić je podsetio da je Vukanović bilj poštovana ali bez velikih priznanja i "uvek je bila marginalizovana". 

"Betine slike 'Letnji dan' i portret supruga Riste su svežije, duhovnije i suštastvenije od mnogih slika istorijskih avangardi na koje odavno pada muzejska prašina", ocenio je Đurić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je Dejan Savić, specijalni savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

U okviru "Lučonoše jedne epohe" izložena su odabrana ulja na platnu Vukanović iz "Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka", zajedno sa nekoliko radova na papiru iz "Zbirke crteža i grafika jugoslovenskih autora 20 veka" Narodnog muzeja Srbije. 

Bavarka po poreklu, Vukanović je dugi život provela slikajući po motivima raznorodno, a njeno cveće, mrtve prirode, enterijeri, portreti i studije se odlikuju realističko-impresionističkim stilom, jarkim koloritom i slobodnim gestom. 

Od trenutka kada je sa 25 godina iz Minhena, preko Pariza, došla u našu prestonicu, bila je aktivno uključena u kulturni život naše zemlje.

Preuzela je sa  svojim suprugom Ristom Vukanovićem 1900. Prvu srpsku crtačku i slikarsku školu Kirila Kutlike, unoseći novine u način nastave. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura