Aktuelno iz kulture

"Slobodno razvijanje kreativnih potencijala": Otvorena izložba novih članova umetničkog kolektiva LADA

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

16:12

"Slobodno razvijanje kreativnih potencijala": Otvorena izložba novih članova umetničkog kolektiva LADA
"Slobodno razvijanje kreativnih potencijala": Otvorena izložba novih članova umetničkog kolektiva LADA - Copyright Wikimedia/Gmihail at Serbian Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Svečano otvaranje kolektivne izložbe "LADA 2022/Novi članovi", održano je večeras u "Galeriji '73" na Banovom brdu u Beogradu.

Svoje radove predstavilo je devet umetnika, novih članova Društva LADA: Blagoje Dimić, Branimir Karanović, Vesna Knežević, Radomir Knežević, Milan - Cile Marinković, Gordana Ana Mirkov, Dimitrije Pecić, Zoran Todović i Sava Halugin.

Društvu srpskih umetnika LADA pristupilo je devet novih članova, a nova izložba u Galeriji '73 je njihovo prvo predstavljanje u tom svojstvu, kako je naveo Aleksandar Ðurić ispred ovog udruženja.

To su istaknuti umetnicii čija su ostvarenja odavno prepoznata i priznata kao nesumnjive umetničke vrednosti i njihovo prisustvo čini da Društvo sa obnovljenim elanom nastavi tradiciju potvrđivanja razloga zbog kojih je i osnovano daleke 1904. godine.

Osnovna načela udruženja LADA su da članovi slobodno razvijaju sopstvene kreativne potencijale, ali i da čuvaju i afirmišu kulturni identitet naroda iz koga potiču.

Ðurić je istakao da LADA nije u bliskoj vezi sa Udruženjem likovnih umetnika Srbije (ULUS), jer nema esnafske pobude, niti sa bilo kojom umetničkom grupom, već se trudi da kroz razumevanje različitosti promoviše autentičan umetnički kvalitet.

Međusobno razumevanje i kolegijalna podrška podrazumevaju se među članovima ovog Društva, i zahvaljujući takvom opredeljenju, LADA je danas najstarija umetnička asocijacija na Balkanu, i takođe elitna grupa ljudi okupljenih oko same suštine umetničkog poslanja.

Društvo srpskih umetnika LADA je dobrovoljno, strukovno, nestranačko i neprofitno društvo autora vizuelnih umetnosti koji žive i stvaraju u Srbiji i naravno srpskih umetnika u dijaspori, kao i osoba drugih nacionalnosti koji doprinose razvoju i ugledu srpske umetnosti.

I novi članovi kroz svoje dosadašnje delovanje upravo to manifestuju, zapisao je Aleksandar Ðurić u tekstu za novu postavku.

Kolektivna izložba će trajati skoro dve nedelje, odnosno do 29. novembra.

Komentari (0)

Kultura