Aktuelno iz kulture

Američka Akademija prima nove članove: Na listi pozvanih Robert Patinson, Andra Dej, Dženet Džekson...

Komentari

Autor: Euronews

03/07/2021

-

09:03

Američka Akademija prima nove članove: Na listi pozvanih Robert Patinson, Andra Dej, Dženet Džekson...
Američka Akademija prima nove članove: Na listi pozvanih Robert Patinson, Andra Dej, Dženet Džekson... - Copyright EPA/Chris Pizzello/MIGUEL TONA/PACO CAMPOS

veličina teksta

Aa Aa

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je spisak na kom je 395 pojedinaca iz umetničkog sveta koji su pozvani da se pridruže ove godine organizaciji, koja već broji oko 10.000 članova.

Na listi pozvanih su se našli budući Betmen Robert Patinson, glumice Andra Dej i Vanesa Kirbi, dobitnica Oskara za sporednu ulogu Ju Jung Jun, pevačica Dženet Džekson, scenaristkinja i rediteljka Emerald Fenel, reditelj i scenarista Florijan Zeler...

Kako prenose američki mediji, ovogodišnja lista je za oko polovinu manja u odnosu na prošle godine, ali predstavlja još jedan korak napred u pogledu raznolikosti. I prema saopštenju Akademije, odluka o izboru novih članova zasniva se isključivo na profesionalnim kvalifikacijama, a zastupljenost, inkluzija i pravičnost ostaju prioriteti za Akademiju.

Takozvanu klasu 2021. čini 46 odsto žena, 39 odsto nedovoljno zastupljenih etničkih i raznih grupacija, te 53 odsto imena je iz 49 zemalja van SAD. Među 395 pozvanih pojedinaca, 89 je onih koji su ranijih godina bili nominovani za Oskar, a među njima je i 25 dobitnika zlatne statue.

Komentari (0)

Kultura