Aktuelno iz kulture

"Lišće prekriva Lisabon": Električni orgazam koncertom obeležio 40 godina kultnog albuma

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2022

-

09:26

"Lišće prekriva Lisabon": Električni orgazam koncertom obeležio 40 godina kultnog albuma
Koncert Električnog orgazma - Copyright Tanjug/Igor Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni beogradski rok bend "Električni orgazam" održao je proteklog vikenda koncert u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, povodom 40 godina od izlaska drugog albuma “Lišće prekriva Lisabon” iz 1982. godine. 

Nerazdvojna rokerska petorka - frontmen benda Srđan Gojković Gile, Ljubomir Đukić Ljuba, Zoran Radomirović Švaba, Blagoje Nedeljković Pače i Branislav Petrović Banana pružila je izuzetan nastup od puna dva sata i 29 pesama, na veoma sadržajnoj i bogatoj set listi.

Koncert sastav je startovao sa pesmama upravo sa neobičnog i konceptualnog albuma "Lišće prekriva Lisabon", koji slavi 40. rođendan - "Bomba" i "Alabama".


Rok sastav ovom prilikom nije odsvirao sve pesme sa pomenutog antologijskog albuma, kako je to ponekad običaj kod muzičara, već je umešno kreiran izbor pesama koje publika dugo nije imala priliku da sluša uživo. 

Tanjug/Igor Stanić

 

Gile i Ljuba su se veoma efektno smenjivali za mikrofonom, sa veoma zahtevnim vokalnim deonicama numera koje su u početku karijere sa prvim albumima bile u žanru pank muzike. 

Tako su nakon "Pođimo", svirali  "Afriku", "Krokodili dolaze", a zatim "Četvoro", "Znam", "Leptir", i "Vi". 

Gile kao uvek je bio domaćin koncerta, koji uvodi publiku u svoj bogat opus kao čas istorije domaćeg rokenrola čiji su oni veoma značajan deo. Inače je voda benda imao na sebi majicu sa omotom albuma "Lišće prekriva Lisabon" na kome je uslikan nažalost prerano preminuli bubnjar Goran Čavajda Čavke.

"Putujemo malo u budućnost, back to the future, jedan skok na album 'Letim, sanjam, dišem', uveo je Gile auditorijum u hit "Hajde, bejbe, daj da vidim sad" sa rasplesanom salom "Amerikana".

Usledili su "Da si tako jaka" i "Kapetan Esid", pa pesma “Gde smo sad?” koja je podsetila na poslednji istoimeni album od pre četiri godine.

Filmska muzika je uvek dobrodošla, te je usledila numera "Seks, droga, nasilje i strah" i "Svečane bele košulje"  iz hit filma "Crni bombarder" (1992) Darka Bajića.

Kompozicija "Skamenjen", koja se ne nalazi često na repertoaru benda, izvedena je u ovom segmentu, kao i "Spojimo se sad".

Set lista je uključila "Bio sam loš", "Ja sam težak k'o konj", "Nemaš nikom ništa da daš" i evergrin "Igra rok'en'rol cela Jugoslavija".

Usledile su "Debela devojka" i mnogima omiljena "Bejbe, ti nisi tu" i poslednja u glavnom izvođačkom programu - "Kako bubanj kaže", koju je Gile posvetio Čavketu.

"Mi smo se bavili umetničkom muzikom, ne komercijalnim aspektom, i nije nam bilo važno koliko ćemo ploča prodati. Govorili su nam sa više strana da je taj album jedinstven, da nema nikakve uzore u drugim umetnicima ili albumima", prisećao se ranije frontmen benda o slavljeničkom albumu.

Na bis su izveli dve numere: "Konobar", sa vokalom Ljube, jer je upravo on i napisao tekst te pesme 13. januara davne 1980.godine u kafani "Mornar" preko puta Doma omladine, kada je zvanično i osnovan "Električni orgazam", kako je podsetio Gojković.

I za kraj, kako je Gile rekao, "egzistencijalna" pesma "Ne postojim" koja je zaokružila koncert od 130 minuta.

Komentari (0)

Kultura