Aktuelno iz kulture

"Jedan od najsmelijih projekata Jugotona": Električni orgazam slavi 40 godina albuma "Lišće pokriva Lisabon"

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

09:10

"Jedan od najsmelijih projekata Jugotona": Električni orgazam slavi 40 godina albuma "Lišće pokriva Lisabon"
Električni orgazam - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najznačajnijih rok bendova regiona, "Električni orgazam" će održati 17. decembra od 21 sat ekskluzivni koncert u beogradskom Domu omladine, kojim će obeležiti 40 godina od izlaska svog drugog albuma "Lišće prekriva Lisabon".

Beogradski rok sastav ovom prilikom neće odsvirati sve pesme sa pomenutog antologijskog albuma, kako je to ponekad običaj kod muzičara, već će napraviti izbor pesama koje publika dugo nije imala priliku da čuje uživo.

Naravno, ostatak repertoara će činiti svi najveći hitovi iz 42 godine duge karijere.

Koncert će trajati puna dva sata, čime će legendarna grupa prirediti jedinstvenu muzički doživljaj i užitak svim iskrenim ljubiteljima pravog rok zvuka koji žele da budu deo antologije.

"Ploča 'Lišće prekriva Lisabon' je jedno od skrivenih remek-dela jugoslovenskog rokenrola", istakao je muzički kritičar, publicista i urednik muzičkog programa DOB-a Dragan Ambrozić i dodao da je ovaj album bio najviši umetnički izraz kultnog benda.

Takođe muzički stručnjak Zorica Kojić smatra da su tekstovi sa pomenutog albuma bili duboka filozofija, na visokom nivou umetnosti.

"Mi smo se bavili umetničkom muzikom, ne komercijalnim aspektom, i nije nam bilo važno koliko ćemo ploča prodati. Govorili su nam sa više strana da je taj album jedinstven, da nema nikakve uzore u drugim umetnicima ili albumima", priseća se frontmen benda Srđan Gojković Gile.

Sam album je bio baziran na introspektivnim temama otuđenja, usamljenosti i paranoje.

Upravo na tu temu je govorio Dušan Vesić, poznati rok novinar i publicista, u svojoj knjizi "Bunt dece socijalizma - priča o novom talasu" (Laguna, 2020) i navedeni album opisao kao “novi stepen urbane beskompromisnosti”.

Album veoma poetičnog naslova je snimljen u slovenačkom studiju "Tivoli" u Ljubljani uz pomoć producenta Tonija Jurija, i to u novoj postavi. Tada su u bendu svirali Jovan Jovanović Grof na basu, povratnik iz vojske Goran Čavajda Čavke na bubnjevima, dok su ostali - Ljubomir Jovanović Jovec na gitari, Srđan Gojković Gile - gitara i vokal, i Ljubomir Ðukić Ljuba na klavijaturama i vokalu, činili nukleus izvanredno usvirane grupe.

Promo/Mikica Andrejić

 

Zanimljivo da je sam album "Lišće prekriva Lisabon" doneo post-pank zvuk u Jugoslaviju i dobio odlične kritike u medijima od stručne javnosti, ali tek kasnije je dostigao kultni status i kod publike, dok je u trenutku objavljivanja predstavljao pravu avangardu.

"Usuđujem se reći da je objavljivanje albuma 'Lišće prekriva Lisabon' jedan od najsmelijih diskografskih poduhvata od strane jedne velike diskografske kuće kakva je "Jugoton", u ovom slučaju najveće u bivšoj državi.

"To je moćan zapis jedne neponovljive, lude muzičke avanture, album kakav retki bendovi mogu snimiti samo jednom u životu", zapisao je muzički novinar Zoran Stajčić.

Grupa "Električni orgazam" pre 17. decembra u Beogradu imaće još nekoliko svirki po Srbiji i regionu, nedavno su gostovali u Puli, i čeka ih samostalan nastup 19. novembra u Domu kulture Novi Sad.

Proteklih godina imali su koncerte u Beogradu na scenama Doma omladine, kluba Elektropionir, na Beer festu (Ušće), i održali su trijumfalni spektakl u Mts Dvorani krajem 2021. kao zakasnelu proslavu jubileja - 40. rođendana benda.

Komentari (0)

Kultura