Aktuelno iz kulture

Preminuo pisac i prevodilac Dejan Tiago Stanković

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2022

-

11:31

Preminuo pisac i prevodilac Dejan Tiago Stanković
Dejan Tiago Stanković - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković preminuo je u svom domu u Lisabonu, gde je godinama živeo u 57. godini života, potvrđeno je za Tanjug.

Dejan Tiago Stanković rođen je u Beogradu 1965. Kako je sam ispisao u svojoj biografiji, u Beogradu je živeo dok nije diplomirao arhitekturu 1991. godine.

"Arhitekturom se nikada potom nisam bavio. Čim sam okončao školu, a pre nego što sam odrastao, iz puke radoznalosti i želje da upoznam svet odselio sam se u inostranstvo, gde nisam nameravao dugo da ostanem, ali okolnosti su odlučile da bude drugačije. U Londonu sam živeo do 1995, kada sam se, umesto da se vratim kući u Beograd, preselio u Portugal. Obitavam u Lisabonu, dobio sam njihovo državljanstvo i gledaju me kao svog", zabeležio je svojevremeno pisac.

Bio je laureat nagrade "Branko Ćopić", a njegova dela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu, priznanja "Isidora Sekulić", "Dušan Vasiljev"… Bio je i kolumnista NIN-a i plodan prevodilac. Na portugalski je prevodio dela Andrića, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića, a na naš jezik knjige iz pera Saramaga…

Komentari (0)

Kultura