Aktuelno iz kulture

Preminuo muzičar Masimo Savić

Komentari

Autor: Večernji.hr

23/12/2022

-

18:00

Preminuo muzičar Masimo Savić
Promo/Bitefartcafe - Copyright Promo/Bitefartcafe

veličina teksta

Aa Aa

Masimo Savić preminuo je u 61. godini života u Zagrebu, potvrdila je porodica muzičara.

Od Masima su se na društvenim mrežama emotivnom objavom oprostile supruga Eni i kći Mirna.

"Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga sveta, u našim će dušama živeti večno; nasmejan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umetnosti. Zauvek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna", stoji u njihovoj objavi. 

Savić je preminuo u Vinogradskoj bolnici gde se lečio od karcinoma pluća, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Massimo je rođen 6. juna 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gde je i započeo svoju karijeru.  Godine 1983, kao vođa legendarne novotalasne grupe Dorian Gray izdaje prvi album - "Sjaj u tami", a dve godine kasnije drugi album "Za tvoje oči". Grupa se proslavila najviše zahvaljujući fenomenalnoj obradi grupe Walker Brothers "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore", ali i upečatljivom glasu Massima Savića. 

Počeci muziciranja bili su teški.

"Ja sam teško živeo u to vreme. Moj bubnjar i ja smo delili jednu sobu, široku koliko i jedan krevet. Spavali smo zajedno u tom krevetu, a nismo imali dovoljno ni da je platimo, nego smo cepali drva staroj gospođi. Kopao sam bašte po zagrebu, ne bih li dobio odeću od njihovih mrtvih muževa, koju bih ja kasnije prekrojio, da bih na sceni izgledao elegantno", otkrio je svojevremeno Savić. 

Bend se raspao 1986. jer su članovi u Švedskoj potrošili  dva i po puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman da plati. Jugoton je tražio da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa, što je stvorilo razdor među muzičarima. 

Nakon toga Massimo započinje uspešnu solo karijeru i objavljuje četiri albuma u suradnji sa Zrinkom Tutićem. Sledi zaokret u karijeri i art pop i rok projekti poput albuma na engleskom jeziku "Elements" ili vokal u grupi "Metal Guru", uz istovremeno objavljivanje petog albuma u saradnji s Tutićem - "Benzina" 1995. godine. Međutim, tri godine kasnije raskinuli su saradnju, a godinama kasnije priznao je da je taj aranžman "platio zdravljem". 

Pet godina kasnije, Savić objavljuje novi album "Massimo". Uzlazna putanja karijere počela je 2002, kad je potpisao ugovor s Aquarius Recordsom koji mu izdaje album "Vještina". Željan povratka u bend polako je okupio ekipu "Alkemičari" s kojom je izveo seriju koncerata i napravio album "Veština II".

Sredinom 2011. godine, Massimo objavljuje ogroman hit "Iz jednog pogleda", koja danas ima preko 15 miliona pregleda na Jutjubu.

Godinu 2013. godinu posvetio je 30-godišnjici karijere, a najveći koncert održao je u Areni Zagreb 5. novembra ove godine.

Komentari (1)

Kultura