Aktuelno iz kulture

Nagrada "Dejan Medaković" Emiru Kusturici za knjigu "Vidiš li da ne vidim"

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2022

-

14:18

Nagrada "Dejan Medaković" Emiru Kusturici za knjigu "Vidiš li da ne vidim"
Emir Kusturica - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Žiri za dodelu nagrade "Dejan Medaković" doneo je jednoglasnu odluku da nagradu "Dejan Medaković" Izdavačkog preduzeća "Prometej" za 2022. godinu dodeli knjizi Emira Kusturice "Vidiš li da ne vidim" u izdanju Srpske književne zadruge (Beograd, 2022), saopštili su organizatori dodele nagrade. 

Kako je žiri naveo u obrazloženju Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu - putopis u životopis Petera Handkea. 

"Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega  potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti" piše u obrazloženju nagrade gde se dodaje da je Kusturicina knjiga istovremeno i o vlastitom odrastanju i detinjstvu.

"Prožeta ličnim opservacijama i impresijama, u stalnom preplitanju sa literaturom, opsednuta karakterom i opisom hodača po žici na gradskom trgu /sajli iznad Drine kod Višegrada, sa bogatim reminiscencijama na filmsku umetnost, osobito na Nebo nad Berlinom Vima Vendersa, i Kusturičina knjiga je putopis", stoji u opisu žirija. 

U tom putopisu centralna figura je njen junak, Petar Apostol Speleolog, istraživač zaboravljenih starina, etičkih i estetskih. 

"Knjiga Emira Kusturice je filozofski traktat kad i novinska reportaža, putopisni brevijar kada i filmski žurnal, biografsko štivo kad i memoarska literatura, ljubavna ispovest kad i hronika zločina i mržnje, esej o kategorijalnosti vremena kad i lirsko hodočasničko putovanje od Višegrada, Sarajeva, Mećavnika, Stokholma do Velike Hoče", zaključuje žiri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura