Aktuelno iz kulture

Odabran projekat koji će predstavljati Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Komentari

Autor: Tanjug

30/12/2022

-

11:53

Odabran projekat koji će predstavljati Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji
Odabran projekat koji će predstavljati Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Srbiju će na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji koja će se održati od 20. maja do 26. novembra 2023. godine predstavljati projekat "Entering the global map / learning of non - algined Architecture", autorskog tima koji čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić. 

Predstavnik Republike Srbije na Venecijanskom Bijenalu arhitekture izabran je na konkursu koji je Muzej primenjene umetnosti raspisao u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala - "Laboratorija budućnosti)  (The Laboratory of the Future), Lesli Loko (Lesley Lokko), kuratorke 18. Bijenala arhitekture u Veneciji 2023.

Na raspisani konkurs, koji je bio otvoren, idejni, dvostepeni i neanoniman stiglo je 25 prijava. Pet projekata prošli su u drugi stepen konkursa, a odlukom Komesara i Stručnog saveta izabran je rad pod  nazivom "Entering the global map / learning of non - algined Architecture",

Žiri konkursa činili su Komesar Slobodan Jović, arhitekta i članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji, na čelu sa predsednicom Stručnog saveta prof. dr Dubravkom Đukanović, arhitektom.

U obrazloženju Stručnog saveta se, između ostalog, navodi da nas izabrani projekat pod nazivom, kao odgovor na temu 18. Međunarodne izložbe arhitekture Bijenala u Veneciji "Laboratorija budućnosti", "podseća na pozitivnu globalnu ulogu našeg društva kao jednog od nosioca filozofije nesvrstanosti oličenoj u antikolonijalizmu, antiimperijalizmu, nezavisnosti, emancipaciji i koegzistenciji među državama - koja je podrazumevala brojne graditeljske poduhvate vezane za modernizaciju - industrijalizaciju i urbanizaciju mladih multinacionalnih država u Africi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura