Aktuelno iz kulture

Ambrozić: Bar mi u Srbiji znamo da sve može da se preživi, pitanje je samo po koju cenu

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2021

-

10:54

Ambrozić: Bar mi u Srbiji znamo da sve može da se preživi, pitanje je samo po koju cenu
Dragan Ambrozić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Gubici na muzičkoj sceni globalno i kod nas ne mogu da se izračunaju, jer su čitavi sektori privrede bili pogođeni time što zbog pandemije nije bilo koncerata, ocenio je muzički kritičar i promoter Dragan Ambrozić.


"Ne radi se samo o umetnicima i organizatorima koncerata, nego i o firmama koje obezbeđuju tehničku podršku neophodnu za održavanje muzičkih događaja, kao i o koncertnim salama, hotelima, restoranima, prevoznicima i sektoru obezbeđenja", rekao je Ambrozić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, svi ti privredni subjekti su "u nezamislivom gubitku, jer nisu uopšte radili, govorimo o hiljadama ljudi koji nisu imali posla".

Ambrozić ipak ne veruje da će, zbog kovid pandemije, kasnije biti drastičnih razlika u odnosu na dosadašnji način poslovanja i organizovanja muzičkih događaja.

"Neće niko želeti da pređe samo na onlajn biznis i odustane od 'živih' događaja, pošto oni nude mnogo više opcija za zaradu. Pre će biti da će se polako kao sasvim nova ponuda ustaliti produkcija onlajn koncerata, čije će se gledanje plaćati", ocenio je Ambrozić.

Prema njegovom mišljenju, "sve će se vratiti manje više na staro" kada je reč o ponašanju publike, organizatora i muzičara na muzičkim događajima, bez obzira na to da li se dešavaju na otvorenom prostoru ili u dvoranama.

Nedavno usvojeni protokol da se ulaz na festivale odobri vakcinisanim posetiocima, onim koji maju antitela nakon preležanog virusa ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu, Ambrozić vidi "kao pozitivnu i proaktivnu odluku, kojom se štite svi učesnici dešavanja".

"Naravno da bi bilo šteta da ne naučimo nešto i ne spremimo alternativne scenarije za budućnost, kad se nešto slično opet bude dešavalo. Za početak, sad prvi put imamo spremne protokole za ovakve prilike. Više i ne možemo sami da uradimo", istakao je Ambrozić.

Upitan da li bi muzički posao mogao da izdrži još jedan ovakav nalet pandemije sa zatvaranjima dvorana i prestankom održavanja koncerata, Ambrozić je ocenio da "bar mi u Srbiji znamo da sve može da se preživi, pitanje je samo po koju cenu".

Na našoj sceni izgubili smo usled kovid-19 autore raznih žanrova, poput Ðorđa Balaševića, Zorana Simjanovića, Mišu Aleksića i Sanje Ilića, a Ambrozić smatra da "pomenuta imena niko ne može da zameni".

"Možemo samo da se nadamo da su mladi talenti spremni da se izbore za nove pozicije. To je više pitanje za umetnike, a ko smi mi da ne verujemo u njih?", zaključio je Ambrozić.

Komentari (0)

Kultura