Aktuelno iz kulture

Vil Smit je umalo ostao bez uloge u "Danu nezavisnosti" i to zbog boje kože

Komentari

Autor: Hollywood Reporter

04/07/2021

-

16:31

Vil Smit je umalo ostao bez uloge u "Danu nezavisnosti" i to zbog boje kože
Vil Smit - Copyright AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

"Dan nezavisnosti" je jedan od najvećih blokbastera devedesetih, koji je učvrstio Vila Smita na listi najtraženijih glumaca Holivuda. Međutim, reditelj tog ostvarenja Roland Emerih i producent i scenarista Din Devlin, izjavili su za Holivud Reporter da studio Foks nije želeo Smita u glavnoj ulozi, uprkos njegovoj tada već bogatoj tv i muzičkoj karijeri.

Razlog za to bila je boja njegove kože.

"Bilo je jasno da to moraju biti Vil Smit i Džef Goldblum. To je kombinacija koju smo imali u vidu. Ali iz studija su rekli da im se Smit ne dopada, da se nije dokazao i da ne radi na međunarodnom tržištu", rekao je Emerih. 

Devlin je dodao da su iz studija brinuli za zaradu na stranim blagajnama. 

"Rekli su: 'Ako date crncu ovu ulogu, ubićete zaradu na blagajnama u inostranstvu'. Naš argument je bio: 'Pa, film je o vanzemaljcima. Biće sasvim u redu'. Bio je to veliki rat i Roland se zaista zalagao za Smita, pa smo na kraju dobili taj rat", rekao je on.

Emerih je ispričao da je morao da se osloni na prilično rizičnu strategiju, kako bi mu pošlo za rukom da Smitu obezbedi ulogu.

"Bilo je to samo nekoliko dana pre planiranog početka snimanja, a još nismo osigurali Vila i Džefa. Zato sam rekao: 'Ljudi iz Univerzala (suparnička producentska kuća) me zovu svaki dan, zato mi dajte ove glumce ili idem kod njih'. Mislim da u tom trenutku nije bilo moguće da se promeni studio, ali je pretnja bila dobra", prisetio se reditelj.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura