Aktuelno iz kulture

Boris Džonson nikako ne stiže da završi svoju knjigu o Šekspiru

Komentari

Autor: Guardian

05/07/2021

-

09:06

Boris Džonson nikako ne stiže da završi svoju knjigu o Šekspiru
Boris Džonson - Copyright AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najuticajnijih britanskih poznavalaca Šekspira otkrio je da mu se predstavnik kabineta Borisa Džonsona obratio za pomoć u ime britanskog premijera, koji kasni sa pisanjem biografije velikog barda.

Džonson je već započeo rad na knjizi koja nosi naziv "Šekspir: Zagonetka genija", ali ne stiže da je završi, a nedavno su njegovi saradnici demantovali informacije da je premijer propustio važne sastanke tokom pandemije, kako bi radio na svom rukopisu. 

Sredinom 2015. kada je Džonson još bio gradonačelnik Londona, potpisao je ugovor sa izdavačkom kućom Hoder i Stoton vredan navodno 500.000 funti. Međutim, objavljivanje je neprestano pomerano, a 2019. kada je već postao premijer, izjavio je da "neće moći brzo da završi knjigu o Šekspiru".

Poznavalac Šekspira koji nije želeo da bude imenovan, rekao je za britanski Stratford apon Avon Herald da ga je kontaktirao agent u Džonsonovo ime i to krajem 2015. tražeći da sa tadašnjim gradonačelnikom ima sastanak. Tu je ovaj stručnjak trebalo da pruži Džonsonu odgovore na pitanja o Šekspiru. 

"Originalnost i briljantnost ležali bi u Džonsonovom odabiru pitanja i način na koji bi pisao odgovore", rekao je neimenovani izvor, koji je tu priliku odbio.

Ranije je otkriveno da je na sličan način britanski premijer pisao svoju knjigu o Čerčilu, konsultujući se sa istoričarom Vorenom Dokterom, koji je proveravao tačnost podataka koje mu je Džonson slao. 

Neimenovani šekspirolog rekao je da nije pao u iskušenje da na sličan način učestvuje o knjizi o velikom bardu. 

"Agent mi je rekao da bih stalno morao da budem dostupan da dođem i sastanem se sa gospodinom Džonsonom kada bi on našao vremena u svom rokovniku. Činjenica da sam već imao stalan posao i da ga obavljam iz Vestminstera, kao da im nije pala na pamet", rekao je izvor.

Britanski Gardijan kontaktirao je vodeće šekspirologe, kako bi proverili da li je neke od njih kontaktirao kabinet premijera, ali niko od njih se još nije čuo sa Džonsonovim predstavnicima.

Njegova knjiga bi trebalo da bude objavljena u martu 2022. kod američkog izdavača Riverhed, ali britanski izdavač sopštio je da nema planove da objavljuje knjigu "u dogledno vreme".

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura