Aktuelno iz kulture

Film "Pas koji je voleo vozove" u novom ruhu uskoro u Kinoteci

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2023

-

17:13

Film "Pas koji je voleo vozove" u novom ruhu uskoro u Kinoteci
Film "Pas koji je voleo vozove" u novom ruhu uskoro u Kinoteci - Copyright Printscreen YouTube/Klasik Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Film "Pas koji je voleo vozove" u režiji Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće premijerno i besplatno prikazan 28. januara u Jugoslovenskoj kinoteci 28. januara

Svi zainteresovani, koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskoj projekciji, moći će da pogledaju film na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke od 20:30 časova.

Jedan od najznačajnijih domaćih reditelja, Goran Paskaljević, kroz ovaj film gradi univerzalnu priču o potrazi za slobodom, bez vremenske odrednice, kroz lik devojke Mike koja na svom putu upoznaje bivšeg filmskog kaskadera i mladića koji veruje u prijateljstvo i ljubav. 

Ova tri lika, kroz susrete i rastanke, pričaju priču o ljudskom traganju za slobodom i "idealnim" svetom koje sa sobom nosi i mnoga razočarenja.

Ekipu filma čine najpoznatija imena domaće kinematografije. 

Osim Svetlane Cece Bojković u ulozi Mike ostale uloge u filmu tumače: Velimir Bata Živojinović, Irfan Mensur, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dušan Janićijević, Drago Čumić, Ljiljana Jovanović, Janez Vrhovec, Ljubomir Čipranić, Katica Šeli, Melita Bihali, Zoran Miljković i drugi. Muziku je komponovao Zoran Hristić jedan od najznačajnijih srpskih autora savremene muzike.

"Pas koji je voleo vozove" je 27. film koji je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, a u okviru projekta A1 Kinoteka. 

Projekat od 2017. godine zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija i ima za cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.

Komentari (0)

Kultura