Aktuelno iz kulture

Dva remek-dela nestala iz jednog od najuglednijih švajcarskih muzeja

Komentari

Autor: Artnet

27/01/2023

-

07:12

Dva remek-dela nestala iz jednog od najuglednijih švajcarskih muzeja
Robert van den Huke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najvećih muzeja u Švajcarskoj ostao je bez dva umetnička dela starih majstora, nakon što ih prošle godine poslao na profesionalno čišćenje.

U saopštenju objavljenom ove nedelje Kunsthaus iz Ciriha objavio je da "nema traga" dvema slikama: "Vojnici u kampu" Roberta van den Hukea i "Narcisi i drugo cveće u staklenoj vazi na mermernoj ploči" Dirka de Braja. 

Nakon interne istrage muzej sumnja da su umetnička dela ukradena, a ne samo izgubljena.

"Pošto mogućnost da su ukradene više ne može biti isključena, Kunsthaus pokrenuo je postupak protiv nepoznatih osoba, a policija je započela istragu 13. januara", stoji u saopštenju.

Dva mala uokvirena dela naslikana su na hrastovini, a muzej ih je dobio od kolekcionara u okviru trajnog zajma. 

Obe slike su među sedamsto i nešto radova koji su prošle godine poslati na restauraciju, nakon požara koji je zahvatio muzej 2. avgusta.

"Generacijama su kolekcionari poveravali svoja blaga Kunstgausu", rekla je direktorka te institucije An Demister, ističući da je gotovo tri četvrtine izloženih dela ustupljeno kao trajni zajam ili privatni poklon.

Pored toga što žele da pronađu dela, Demister ističe da je njihov cilj i da nauče nešto iz ovog incidenta.

Zato je Kunsthaus formirao tim za krizni menadžment, a slike su upisane u međunarodnu bazu izgubljenih i ukradenih umetničkih dela.

Muzej takođe ne odustaje od potrage.

"Naš rad se ne prekida uključivanjem policije. Tim Kunsthausa je u bliskom kontaktu sa svima koji su pogođeni ovim i držaćemo otvorene i oči i uši u slučaju da su radovi i dalje u kući", dodala je Demister, prenosi ArtNet.

Komentari (0)

Kultura