Aktuelno iz kulture

Blago se vraća u Srbiju: Sliku Vlaha Bukovca koja je ukradena iz dvorca Dunđerski pre 29 godina policija našla u Cirihu

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

16:46

Blago se vraća u Srbiju: Sliku Vlaha Bukovca koja je ukradena iz dvorca Dunđerski pre 29 godina policija našla u Cirihu
Tanjug/MUP Republike Srbije - Copyright Tanjug/MUP Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Slika poznatog slikara Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor 1861. godine", koja je ukradena, 1993. iz dvorca Dunđerski biće vraćena Srbiji.

Slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju danas je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, nakon čega će biti transportovana u Srbiju, saopštio je TOK.

"Sve to rezultat je uspešne međunarodne tužilačke i policijske saradnje u kojoj je Tužilaštvo za organizovani kriminal protiv četiri lica pokrenulo postupak za vraćanje slike. Tužilaštvo je u ovom slučaju sarađivalo s pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom", navodi se u saopštenju.

Pripadnici SBPOK-a i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su u avgustu 2021. godine razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čijeg je organizatora S. G. uhapsila švajcarska policija u Cirihu, a prilikom njegovog hapšenja na licu mesta su bili pripadnici SBPOK-a MUP-a Srbije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal

 

 


MUP je naveo da je slika Vlaha Bukovca koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja pronađena pretresom stana S. G, a takođe u Cirihu uhapšen je još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana uhapsili pripadnici SBPOK u Beogradu.

Njena novčana vrednost procenjuje se između 600.000 i milion evra.

Gojković: Akcija držana u tajnosti

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže da je vraćanje slike pokazatelj opredeljenosti Srbije za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju.

"Za ovim delom se dugo nije tragalo, tačnije do pre oko godinu i po dana, a čitava akcija je držana u tajnosti pošto je reč o veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, švajcarskim tužilaštvom i policijom odradilo odličan posao i napokon će se 'Blagoveštenski sabor 1861. godine' Vlaha Bukovca naći u muzeju iz kog je nestao pre skoro 30 godina”, kaže Gojković.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura