Aktuelno iz kulture

Izgubljeni Bukovac na aukciji: Slika usnulih dečaka skuplja od Vorhola

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji list

28/11/2021

-

13:00

Izgubljeni Bukovac na aukciji: Slika usnulih dečaka skuplja od Vorhola
Vlaho Bukovac - Copyright Wikimedia/Vlaho Bukovac

veličina teksta

Aa Aa

"Blizanci koji spavaju", slika Vlaha Bukovca (1855- 1922) za koju stručnjaci već duže vreme veruju da je izgubljena, pojavila se na umetničkom tržištu i biće ponuđena 12. decembra na aukciji u Ljubljani.

Aukciju organizuje ljubljanska galerija Carniola antiqua, koja u opisu slike navodi da je reč o radu koji je nastalo 1874. godine u San Francisku, gde je neko vreme živeo majstor iz Cavtata. 

Slika koja prikazuje dva usnula dečaka kako leže na krevetu i spavaju, okrenuti jedan prema drugom, potpisana je sa Bjađo Agustin Fađone (Biaggo Faggione), što je bio Bukovčev pseudonim kojim se na početku postpisivao na radove, a inače je pod tim imenom rođen.

Kako se dalje u opisu slike navodi, Bukovac je posvetio posebnu pažnju i posteljini, a uz krevet je odložena i jabuka. Početna cena je 27.500 evra, a kako piše Jutarnji list, na pomenutoj aukciji će se naći radovi još nekoliko hrvatskih i jugoslovenskih autora, ali i dela s potpisom Endija Vorhola, ali za znatno nižu početnu cenu od one koja je stavljena za platno Bukovca. 

Kada je Vlaho Bukovac imao 11 godina, u posetu im je iz Amerike došao polubrat njegovog oca Augusta, koji je potom po povratku nazad u Novi svet poveo sa sobom svog sinovca i novopečenu suprugu. Nastanili su se u Njujorku, gde je dečak prvi put video slike u bareljefu, izrezane u drvetu, koje su predstavljale jedrenjake i parobrode.

Godinama kasnije, Bukovac će se vratiti u Ameriku i između 1874. i 1876. godine živiti u San Franciscu. Radio je prvo kao pomoćnik u fotografskom ateljeu, a onda i kao konobar i pomoćno osoblje u kafani zemljaka Filipa Tripala Sinjanina. Tu je, u slobodno vreme, naslikao autoportret i izložio ga u kafani. Sliku je primetio redovni gost Džon Barington, viši činovnik pošte i slikar amater holandskog porekla.

On je 19-godišnjem Dalmatincu rekao da kafana nije mesto za njega, da je uvreda za njegov talenat i da mora da iskoristi svoj lepi dar, jer je njegova budućnost u umetnosti. U domovinu se vratio 1876. Roditeljima je rekao "da bi se s vremenom u Americi obogatio", ali da njegov smer nije "novac i bogatstvo već obrazovanje i napredak u umjetnosti".

Iz aukcijske kuće u Ljubljani navode da je slika "Blizanci koji spavaju" bez sumnje autentična, a da se prethodno pojavila u ponudi na aukciji u Njujorku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura