Aktuelno iz kulture

Kinoteka najbolji muzej 2020, najbolji projekat izložba o Bukovcu

Komentari

Autor: Seecult.org

18/05/2021

-

22:39

Kinoteka najbolji muzej 2020, najbolji projekat izložba o Bukovcu
Kinoteka najbolji muzej 2020, najbolji projekat izložba o Bukovcu - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa
 

Na dodeli nagrada Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM), Jugoslovenska kinoteka proglašena je 18. maja, i to na Međunarodni dan muzeja, za najbolji muzej 2020. godine u Srbiji.

Jugoslovenska kinoteka proglašena je najboljim muzejem u konkurenciji sa narodnim muzejima u Leskovcu i Zrenjaninu, Muzejem Vojvodine u Novom Sadu i Etnografskim muzejem u Beogradu.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović zahvalio je na tom priznanju posebno zbog toga što će 2022. godine biti obeleženo 70 godina od osnivanja Muzeja Kinoteke, koji "sve ove godine nije bio klasičan muzej, već praktično postavka pokretne slike, odnosno filmskih projekcija koje smo prikazivali decenijama na radost i zadovoljstvo publike, ali i mnogi filmskih stvaralaca koji su smatrali salu u Kosovskoj za svoju drugu kuću".

Podsetivši da je Jugoslovenska kinoteka posle niza godina dobila preseljenjem u novu zgradu u Uzun Mirkovoj mogućnost da predstavi deo svoje vredne kolekcije, Vujović je istakao da je stalna postavka otvorena krajem januara 2020. godine, uoči početka pandemije, pa je, s obzirom na situaciju, još mnogi nisu videli. Uz poziv publici da je posete, Vujović je rekao da je nagrada ICOM priznanje i za sve prethodne decenije rada Jugoslovenske kinoteke.

Prošla godina bila izazovna za sve

Nagradu za najboljeg stručnjaka dobila je Tijana Palkovljević Bugarski, istoričarka umetnosti, muzejska savetnica i upravnica Galerije Matice srpske, koja je rekla da je prethodna godina bila izazovna za sve, ali da je lično imala više mogućnosti da se bavi različitim oblicima muzejske delatnosti, počev od velike međunarodne izložbe održane u januaru 2020. godine u Ljubljani, preko revizije muzejskog fonda u saradnji sa kolegama, preko učešća na međunarodnim konferencijama i, što je istakla kao najvažnije, učešća u izradi Zakona o muzejskoj delatnosti.

Nenad Mihajlović

Upravnica Galerije Matice srpske Tijna Palkovljević Bugarski

"Zajednički smo ga napisali i izdejstvovali da postane realnost, što će omogućiti da svi bolje i uspešnije radimo", rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, posebno zahvalivši kolektivu Galerije Matice srpske na saradnji i doprinosu nagradi.

Veliki pobednik dodele nagrada ICOM Srbija je prof. dr Igor Borozan, autor izložbe "Vlaho Bukovac: slikar neprolazne lepote" u Galeriji SANU, koja je proglašena za najbolji projekat, kao i publikacije "Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva", u izdanju SANU, kojoj je dodeljena nagrada za najbolju publikaciju .

Izložbu Bukovca obišlo je za oko tri meseca više od 30.000 ljudi, i to u vreme pandemije, što govori da je kultura, kako je istakao Borozan, "najmoćnije oružje i da je u doba krize blagotvono sredstvo koje oplemenjuje čoveka".

Borozan je posebno zahvalio kolegama iz Hrvatske i Slovenije, ističući da posao u vezi sa izložbom Bukovca pokazuje, "uprkos izvesnim šumovima na nekim višim nivoima, da kada su u pitanju stručnjaci i kultura, ona povezuje i spaja".

Predsednik Nacionalnog komiteta ICOM Srbije Nikola Krstović, čestitajući dobitnicima nagrada, istakao je da zajedno sa nominovanima, koji su i sami svojevrsni pobednici, čine "presek najboljeg što se dogodilo u Srbiji", pružajući reprezentativnu sliku muzejske delatnosti u godini obeleženoj mnogobrojnim teškoćama.

Krstović je posebno izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je to prepoznalo i članstvo ICOM Srbije, koje je u znatno demokratskijem procesu imalo priliku da odlučuje o najboljima, zahvaljujući novoj proceduri praćenoj i intenzivnom kampanjom na društvenim mrežama.

Zahvalnice i priznanja

Nacionalni komitet ICOM Srbije dodelio je i pet zahvalnica za profesionalni  pristup i praćenje muzejske delatnosti, kao i oslanjanje u svom radu na muzejska ostvarenja, a dobitnici su urednica Jutarnjeg programa RTS Dušica Tasić, glavna urednica "Šarenice" RTS Aneta Ivanović, ogranak Francuskog instituta u Novom Sadu, profesorka u Školi za specijalno obrazovanje "Vuk Karadžić" u Somboru Marijana Bugarski, kao i osnivači portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope Vesna Milosavljević i Miroljub Marjanović.

Budući da je Nacionalni komitet ICOM i koordinator manifestacije "Muzeji za 10”, koja je organizovana ove godine sedmi put, na svečanosti su dodeljena i priznanja za prošlogodišnje angažovanje, a dobitnici su Zavičajni muzej Homolja u Žagubici, Centar za kulturu Grocka, Centar za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici, Muzej ugljarstva Senjski rudnik i Arhiv Vojvodine.

Komentari (0)

Kultura