Aktuelno iz kulture

Stiven Spilberg smatra da je jedan superherojski film zaslužio Oskara: Dobro je što su blokbasteri među deset najboljih

Komentari

Autor: Huffington Post

26/01/2023

-

23:30

Stiven Spilberg smatra da je jedan superherojski film zaslužio Oskara: Dobro je što su blokbasteri među deset najboljih
Stiven Spilberg - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Stiven Spilberg se osvrnuo na epski superherojski film koji je prema njegovom mišljenju zaslužio Oskara.

I dok je hvalio neke od najvećih bioskopskih hitova iz poslednje godine, kao što su "Avatar: Put vode" i " Top Gan: Maverik" koji se s njegovim "Fabelmanovima" takmiče u glavnoj kategoriji za Oskare, reditelj se prisetio još jednog filma, koji je prema njegovom mišljenju zaslužio barem nominaciju.

On je za Deadline ispričao da ga je "ohrabrilo" to što uspešni blokbasteri sada dobijaju zasluženu pažnju, ali da smatra da bi i "Mračni vitez", jedan od DC filmova o Betmenu.

Ukazujući na odluku Akademije 2020. godine da nominuje po deset filmova u glavnoj kategoriji, kako bi bilo uključeno više različitih tipova ostvarenja, reditelj je ocenio da je do toga prekasno došlo upravo zbog "Mračnog viteza".

"Zato svi treba da proslavljamo što su ova dva blokbastera ('Avatar' i 'Top Gan') svrstana među deset najboljih", rekao je Spilberg.

Reditelj je redovan gost najveće filmske svečanosti na svetu, a prošle godine bio je nominovan za svoj mjuzikl "Priča sa zapadne strane".

Ovog puta učestvuje u trci za glavnu nagradu filmom "Fabelmanovi", delimično zasnovanom na njegovoj biografiji koji je dobio brojne pohvale kritičara.

Stiven je na premijeri filma izjavio za Hollywood Reporter da je taj film način na koji je pokušao da "vrati tatu i mamu".

"Takođe je sestru i mene učinio bližim nego što sam mislio da je moguće i zbog toga je vredelo snimiti ga", rekao je Spilberg.

Njegova majka Lija umrla je 2017. godine u 97. godini, dok je otac preminuo 2020. u 103. 

Spilberg kaže da se u početku nadao da će mu biti lako da snimi film, jer je likove iz njega "znao celog života".

"A opet, ispostavilo se da je to za mene zastrašujuće iskustvo, jer sam na poluiskustven način pokušao da rekonstruišem ogroman deo ne samo svog života, nego i života mojih sestara, majke i oca koji više nisu s nama", rekao je slavni reditelj, dodavši da je to za njega bilo emocionalno teško iskustvo.

"Odrastajući u Arizoni nakon Drugog svetskog rata, mladi muškarac Semi Fejbelman otkriva bolnu porodičnu tajnu i istražuje kako moć filmova može da mu pomogne da sagleda istinu", stoji u opisu filma.

Spilbergu je u pisanju scenarija asistirao Pulicerom nagrađeni dramaturg Toni Kušner, a producirali su ga Kristi Makosko Kriger, Stiven i Toni.

U filmu igraju i Pol Dejno, Set Rodžen, Džad Hirš, Džini Berlin i mnogi drugi.

Komentari (0)

Kultura