Aktuelno iz kulture

Zbog "Nevidljive skulpture" završili na sudu: Umetnik sa Floride tvrdi da mu je italijanski kolega ukrao ideju

Komentari

Autor: RTS

05/07/2021

-

18:00

Zbog "Nevidljive skulpture" završili na sudu: Umetnik sa Floride tvrdi da mu je italijanski kolega ukrao ideju
Salvatore Garau - Copyright Printskrin/Youtube/Salvatore Garau

veličina teksta

Aa Aa

Svetom je odjeknula vest da je prva "Nevidljiva skulptura" na svetu prodata za 18.000 američkih dolara. Međutim, prenosi RTS pisanja inostranih medija, umetnik performansa sa Floride Tom Miler tužio je italijanskog umetnika koji je prodao neobično umetničko delo, navodeći da je prvi došao na ovu ideju.

Iako se sumnjalo u sam integritet umetničkog dela, umetnik sa Floride bori se za potpuno suprotno. On tvrdi da je u pitanju njegov idejni koncept, i da je na ovu ideju došao pre italijanskog umetnika Salvatorea Garaua.

Tom Miler, umetnik performansa iz Gejsvila, navodi da je 2016. godine svoju nevidljivu skulpturu predstavio javnosti na Trgu svog gradića. Svoje umetničko delo nazvao je "ništa".

"Kada sam video rad italijanskog umetnika pomislio sam da je to moj rad, pomislio sam da mi je ukrao ideju i da mi pripada deo zarade. Kontaktirao sam ga, ali me je on odbio, pa sam angažovao advokata", istakao je Tom Miler.

Kako je naveo advokat Ričard Fabijani, evidentno je da nevidljivo umetničko delo prirada Tomu Mileru, a da je Salvatore samo iskoristio tu ideju i prodao umetničko delo. Zbog toga je važno prepoznati pravog umetnika koji zaslužuje sva prava i beneficije za svoj rad.

Komentari (0)

Kultura