Aktuelno iz kulture

Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović: Maestro Mehta ima posebno mesto u našim srcima

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2021

-

18:15

Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović: Maestro Mehta ima posebno mesto u našim srcima
Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović: Maestro Mehta ima posebno mesto u našim srcima - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović, koji je govorio o predstojećem nastupu sa čuvenim dirigentom Zubinom Mehtom, 10. jula u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Pavlović je naveo da će na koncertu sa Mehtom izvesti Betovenovu Šestu simfoniju i Prvu Bramsovu, opisavši ih kao "dela velikih simfoničara, kojima je zajednička crta fantastično poznavanje orkestra i mogućnosti svakog pojedinačnog instrumenta da se iskaže".

"To je veliki izazov za svakog pojedinačnog svirača u našem orkestru. Radujemo se nemerljivo koncertu. Mislim da smo svakim sledećim koncertom sa maestrom bili bolji i da je on svaki put očekivao više od nas", rekao je Pavlović.

Beogradska filharmonija se deseti put, od 1958. godine, susreće sa Mehtom, ali jubilej 60 godina zajedničke saradnje spletom okolnosti nije bio obeležen 2018. pa će to sada biti ispravljeno, a Pavlović ističe da je svaki dolazak velikog dirigenta "praznik za filharmoniju, kulturnu scenu Srbije i celu našu zemlju".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Podsetivši da Mehta često ističe da mu je Beogradska filharmonija jedan od najdražih orkestra, Pavlović je dodao da se članovi filharmonije zbog te saradnje osećaju privilegovanim.

"Dragocena je podrška Mehte bila u raznim situacijama. Pogotovo prilikom organizovanja američke turneje Beogradske filharmonije. Tu je bio donatorski koncert, i njegova nesebična podrška izgradnji nove dvorane filharmonije koja je naše životno pitanje", istakao je Pavlović.  

Prema njegovim rečima, "veoma je teško verbalizovati" šta je to posebno kod Mehte, jer njegov način komunikacije i dirigovanje oseća svaki umetnik, ali maestro kod članova Filharmonije "ima posebno, emotivno mesto u srcima i svaki sledeći nastup je potpuno drugačiji".

Pavlović očekuje da će sledeća sezona biti najbolja od osnivanja Beogradske filharmonije.

Komentari (0)

Kultura