Aktuelno iz kulture

Intervju sa Hansom Cimerom: Od "Kišnog čoveka" do nove "Dine" (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews

31/01/2023

-

21:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni holivudski kompozitor Hans Cimer prošlog petka održao je svoj prvi koncert u Dubaiju u okviru svetske turneje sa svojim orkestrom.

Uporedio je svoja muziciranja sa kolegama sa "supergrupom".

"Imam Lisu Džerard iz 'Gladijatora' i iz Dead Can Dance (naziv njene grupe prim. prev.). Imam Leba M. koji je bio glas 'Kralja lavova'. Tu je i moj omiljeni gitarista Gutri Govan. Uz to, nikad ne znate da li dolazi Džoni Mar ili ne", ispričao je za Euronews Cimer.

Hans je radio na više od 150 filmova, uključujući "Gladijatora", "Pad crnog jastreba", "Interstellar", "Kišni čovek", "Dina" i "Kralj lavova". Za poslednja dva osvojio je Oskare, a takođe u kolekciji ima i tri Zlatna globusa i četiri Gremi nagrade.

AP/Vianney Le Caer

 

Na svom koncertu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde trenutno radi na nastavku "Dine", predstavio je nove aranžmane svojih popularnih kompozicija.

Prema njegovim rečima, "Dina" je "projekat strasti" za njega, a reditelja Vilneva nazvao je "izvanrednim".

"Svi reditelji dolaze sa velikom maštom i planovima. Zavedu vas da nešto uradite. Imaju te neverovatne ideje. Ali Deni, pored toga, predvodi dobrotom", rekao je kompozitor.

Još jedan reditelj s kojim se muzičar povezao je Ridli Skot, čovek iza filmova kao što su "Pad crnog jastreba", "Gladijator", "Telma i Luiz" i "Blejd Raner".

"Kao prvo, on je umetnik, tako da on reaguje na drugog umetnika. On me pušta da radim šta hoću. Stalno pokušavamo nešto novo, isprobavamo kako to deluje. Nekad i ne funkcioniše. I toga je bilo ponekad", ispričao je Cimer.

Samouki genije

Ako izuzmemo dve nedelje časova klavira u predškolskom uzrastu, Hans je samouk. Karijeru je započeo u rok bendu, a kasnije svirao klavijature sa Trevorom Hornom i grupom Buggles u pesmi "Video Killed the Radio Star", čiji je spot prvi prikazan na MTV-u.

Uprkos tome što je najveću slavu stekao praveći filmsku muziku, ističe da je rad na dokumentarnoj seriji "Planeta Zemlja" Dejvida Atenboroua nešto najvažnije što je ikada radio.

"Zbog njega se sećamo zašto bi trebalo da volimo ovu planetu, da je svi delimo", kaže Cimer.

Napomena: Intervju je snimljen pre Cimerovog koncerta u Dubaiju.

Komentari (0)

Kultura