Aktuelno iz kulture

Od udomljenog psa do plesa iz "Petparačkih priča": Pet zvezdanih trenutaka na dodeli Oskara

Komentari

Autor: Staša Rosić

31/03/2022

-

07:12

Od udomljenog psa do plesa iz "Petparačkih priča": Pet zvezdanih trenutaka na dodeli Oskara
Od udomljenog psa do plesa iz "Petparačkih priča": Pet zvezdanih trenutaka na dodeli Oskara - Copyright Tanjug /AP Photo/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Kada na sceni tokom dodele najprestižnije filmske nagrade jedan glumac drugom udari šamar, pred višemilionskim auditorijumom za očekivati je da takav jedan događaj baci senku na mnoge lepe trenutke.

Upravo to se dogodilo na ovogodišnjoj dodeli Oskara, na kojoj je sukob između Vila Smita i Krisa Roka postao dominantna tema o kojoj se govorilo tokom proteklih dana.

Međutim, ovogodišnje nagrade Akademije filmskih umetnosti i nauka zaslužuju da ih pamtimo i po ovim "zvezdanim" trenucima: 

Semjuel L. Džekson - Oskar za životno delo

Semjuel L. Džekson igrao je u više od sto filmova, ali do sada nikada nije dobio čak ni nominaciju za Oskara. 

Prošlog petka, u susret zvaničnoj ceremoniji, njemu je Oskara za životno delo uručio kolega i dugogodišnji prijatelj Denzel Vošington, na malom događaju koji nije imao prenos uživo.

Tanjug /AP Photo/Chris Pizzello

 

Pre nego što će mu uručiti nagradu, Vošington se prisetio njihovih zajedničkih glumačkih poduhvata.

"Sem i ja smo igrali u Gudmanovom pozorištu. Radili smo i pre toga, u Negro ansamblu i imali prilično dobru predstavu 'The Soldier's Play', koja je kasnije postala odličan film 'Priča o vojniku'. Nije bio dobar, kao što bi bio da je Sem bio u njemu, ali to je priča za drugi put", rekao je Vošington.

Pre nego što će pozvati Sema da mu se pridruži na sceni, osvrnuo se i na njegove humanitarne poduhvate.

Primajući nagradu, Džekson mu je rekao: "Prošli smo dugačak put zajedno i uradili mnogo toga, tako da sam zaista ponosan što dobijam ovu statuu".

"Ko bi rekao da taj dečak iz Čatanuge u Tenesiju, koji je gledao filmove, može da dođe ovde i dobije glasove ljudi koji vode ovakvu organizaciju i kaže: 'Hej, ja zaslužujem ovako nešto'", rekao je glumac, zahvalivši se i svakom gledaocu koji je ikada kupio kartu za neki njegov film.

Čuveni ples iz "Petparačkih priča"

Džekson se pojavio i na zvaničnoj ceremoniji, gde se na sceni pridružio svojim kolegama Džonu Travolti i Umi Turman, sa kojima je igrao u kultnom filmu "Petparačke priče".

Dok je Semjuel stajao za govornicom, Uma i Džon prepustili su se plesu, poput onog koji su improvizovali u tom ostvarenju.

"'Petparačke priče' su remek-delo, ali mislim da ovo dvoje misle da se ovde radi samo o plesnom takmičenju", našalio se Džekson.

Ekipa je zatim otvorila koverat u kom je bilo ime glumca kom je pripala nagrada za najbolju mušku ulogu - Vil Smit.

Lajza Mineli i Lejdi Gaga zajedno na sceni

Lejdi Gaga, koja je dobila poziv da uruči glavnu nagradu, poželela je da na sceni rekreira čuvenu scenu iz filma "Kabare" i insistirala je da sa njom pođe i zvezda tog ostvarenja Lajza Mineli.

FoNet/AP

 

"Znate koliko volim što imam priliku da radim sa legendama i počastvovana sam što ću predstaviti poslednju nagradu ove večeri sa stvarnom legendom šou biznisa", rekla je Gaga.

Mineli je rekla da je njen "najveći fan", a zatim pročitala dobitnika glavnog priznanja - film "CODA".

Hans Cimer Oskara preuzeo u bademantilu

Legendarni kompozitor Hans Cimer dobio je svoj drugi Oskar za najbolju filmsku muziku i to za film "Dina".

On je ranije osvojio to priznanje za animirani film "Kralj lavova" iz 1994. a dobio je i još deset drugih nominacija za ostvarenja kao što su "Kišni čovek", "Gladijator", "Insception" i "Interstellar".

Međutim, bio je sprečen da se ovog puta nađe na sceni Dolbi teatra, jer je sa svojim bendom bio na turneji po Evropi.

Nakon što je proglašen za pobednika, objavio je na svom Tviteru fotografiju na kojoj nosi bademantil u čijem je džepu zlatna statua.

"Trenutno je dva ujutro u Amsterdamu, a moja ćerka Zoi me je probudila da dođem do hotelskog bara. Vau!", napisao je legendarni kompozitor.

Sećanje na preminule zvezde

Tradicionalno je najdirljiviji trenutak dodele Oskara segment "In Memoriam" tokom kog se prisutni prisete filmskih zvezda koje su preminule u protekloj godini.

Uz nešto življu muziku, nego što je uobičajeno za "In Memoriam" na Oskarima, smenjivale su se slike Olimpije Dukakis, Vilijema Herta, Stivena Sondhajma, Haline Hačins, Dina Stokvela i mnogih drugih.

Ovog puta, o legendama koje više nisu sa nama govorili su Tajler Peri, koji je odao počast Sidniju Poatjeu, zatim Bil Mari koji je govorio o reditelju Ajvanu Rajtmanu i Džejmi Li Kertis koja je podsetila zvanice na život i delo legendarne komičarke Beti Vajt.

FoNet/AP

 

Interesantno je da se Kertis na sceni pojavila sa štenetom mešancem i pozvala gledaoce da se sete primera Beti Vajt koja je bila velika zaštitnica životinja i udome psa iz nekog od prihvatilišta za životinje.

Samo dan kasnije, njen kolega Džon Travolta na Instagramu je objavio da je baš on udomio tog psića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura