Aktuelno iz kulture

Srbija će se takmičiti u prvoj polufinalnoj večeri Pesme Evrovizije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2023

-

21:36

Srbija će se takmičiti u prvoj polufinalnoj večeri Pesme Evrovizije
Srbija će se takmičiti u prvoj polufinalnoj večeri Pesme Evrovizije - Copyright Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će nastupiti u prvoj polufinalnoj večeri na Pesmi Evrovizije 2023. u Liverpulu, odlučeno je večeras na polufinalnom žrebu.

Polufinalni žreb za dodelu na Pesmi Evrovizije 2023. održan je u dvorani "Sent Džordž" u Liverpulu, uporedo sa ceremonijom na kojoj su oznake grada domaćina prešle sa prošlogodišnjeg Torina na britanski grad.

Domaćini su bili Ej Džej Odudu i Rilan, a polufinalni sastavi određeni su nasumično izvlačenjem zemalja iz šest činija kako bi se odredilo ko će se u kom polufinalu naći.

"Velika petorka" - Francuska, Nemačka, Italija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo se ne takmiče u polufinalu već idu direktno u finale, dok će se Ukrajina direktno plasirati u finale kao prošlogodišnji pobednik.

Slogan je "Ujedinjeni muzikom", sa crtežom srca koja kucaju zajedno, a britanska i ukrajinska zastava iskorišćene su kao inspiracija za stvaranje simbola manifestacije. U finalu, koje će biti održano 13. maja, biće mesta za 26 zemalja.

Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska ranije su odustale od takmičenja iz finansijskih razloga. Bosna i Hercegovina ne učestvuje na Evroviziji od 2016. godine. S druge strane, Rusiji nije dozvoljeno da se takmiči zbog invazije na Ukrajinu, a ni Belorusiji kao njenom najvećem savezniku, prenosi BBC.

Prvo polufinale

Utorak, 9. maj

Prva polovina emisije:

Hrvatska

Irska
Letonija
Malta
Norveška
Portugal
Srbija

Druga polovina emisije:

Azerbejdžan
Češka
Finska
Izrael
Moldavija
Holandija
Švedska
Švajcarska

Drugo polufinale

Četvrtak, 11. maj

Prva polovina emisije:

Jermenija
Belgija
Kipar
Danska
Estonija
Grčka
Island
Rumunija

Druga polovina emisije:

Albanija
Australija
Austrija
Gruzija
Litvanija
Poljska
San Marino
Slovenija

Podsetimo, Srbiju je na Pesmi Evrovizije prošle godine predstavlja Konstrakta pesmom "In Corpore Sano" koja je zauzela visoku petu poziciju, dok je pobednik manifestacije bio ukrajinski Kaluš orkestar. Međutim, zbog ratnog stanja u Ukrajini, domaćin Pesme Evrovizije u maju će biti drugoplasirano Ujedinjeno Kraljevstvo, odnosno grad Liverpul.

Komentari (0)

Kultura