Aktuelno iz kulture

U Beogradu predstavljena Evropska prestonica kulture Vesprem-Balaton

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

09:49

U Beogradu predstavljena Evropska prestonica kulture Vesprem-Balaton
Vesprem - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski grad Vesprem sa svojim regionom ovogodišnja je "Evropska prestonica kulture", koji će nastojati da za tu priliku pripremljeni programi ostanu kao njegovo trajno nasleđe, naveli su njegovi predstavnici.

Na predstavljanju programa "Vesprem-Balaton - Evropska prestonica kulture 2023" u Mađarskom kulturnom centru "Collegium Hungaricum", u svom pozdravnom obraćanju novopostavljeni ambasador Jožef Mađar je istakao želju Vesprema da zablista svojim programima.

Mađarski ambasador je poželeo i da građani Srbije ove godine posete Vesprem i upoznaju se sa njegovim sadržajima i vrednostima, kao jednog od najstarijih gradova Mađarske, prestonice iz 10. veka i sedište prvog univerziteta.

Predstavnik Vesprema Mihalj Miler je podsetio da grad ima oko 60.000 stanovnika, a region Bakonj-Balaton oko 300.000, i da su se raspolažući bogatim kulturnim nasleđem u više navrata kandidovali za "Evropsku prestonicu kulture". 

Tanjug/Sava Radovanović

Jožef Mađar

Miler je naveo da je za Vesprem važno da godina provedena kao "Evropska prestonica kulture" bude uspešna i produktivna, jer je jedan od ciljeva da  uđu među 20 najprivlačnijih gradova za život u Evropi.

"Kultura je jedan kriterijum da bi čovek živeo u nekom gradu. Lepo se približavamo 20 mestu, a to može da doprinese ova godina. Planiramo da dosta programa ostane tokom narednih godina. 

Uvek je cilj da dugoročno planiramo i stvaramo programe i događaje koje mogu ostati za nama, kao nasleđe", naglasio je Miler.

Od brojnih događaja kao prestonice kulture Miler je izdvojio Bluz festival u aprilu, sa muzičarima iz Sjedinjenih Država, Evrope i Mađarske i Džez festival u oktobru.

Podsetivši da se Vesprem predstavio i u okviru programa "Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022", između ostalog nastupom njihovih džezera, Miler je rekao da ove godine očekuju u svom gradu nastupe novosadskih muzičara, poput benda Zbogom Brus Li, a biće priređena i  multimedijalna izložba vajara Nikole Macure.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Predstavnik Vesprema Peter Tungli dodao kao važnu stavku programa gastoronomsku ponudu kraja uz Blatno jezero poznatog po vinarijama, kojih ima šest od ukupno 18 u Mađarskoj.

Podsetivši da je čuveni mađarski filozof Bela Hamvaš govorio da se uživanje u jelu i piću može uporediti da emotivnim doživljajem, Tungli je dodao da je Vesprem dobio 1.500.000 evra podrške za razvoj programa fokusiranih na gastronomiju.

Tungli je primetio da se u Mađarskoj i Srbiji na sličan način spremaju jela sa mesom i da bi se srpskim posetiocima isplatilo da za nekoliko časova vožnje dođu u Vesprem i iskuse bogatu ponudu njihove kuhinje

"Nije retko da neko upiše na svoj plan posete neki grad jer tamo postoji odličan restoran", primetio je Tungli.

Kratkim nastupom za klavirom posetiocima predstavljanja "Vesprema-Balatona 2023" predstavile su se sestre Noemi i Enike Gereg.

Komentari (0)

Kultura