Aktuelno iz kulture

Milica Janevski: Serija "Pad" je važno svedočanstvo o jednom vremenu

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

08:00

Milica Janevski: Serija "Pad" je važno svedočanstvo o jednom vremenu
Glumica Milica Janevski - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Pad" nastala po motivima biografske knjige glumca Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", prikazuje se od 21. januara u osam nastavaka na televiziji Superstar subotom i nedeljom, a nedavno je najavljeno i da će biti prikazana na predstojećem Berlinalu.

Ona opisuje tragičan događaj iz avgusta 1993, u kojem je učestvovao poznati jugoslovenski glumac Ivan Maslać i prati njegov život ali nas i vodi kroz puteve duše jednog umetnika, koji u stvarnom životu počinje da proživljava lične borbe koje je do tada izvodio samo na pozornici. 

Glumica Milica Janevski u ovoj seriji igra lik supruge glavnog protagoniste, koja se i sama nalazi u teškoj poziciji.

"Zatečena je stvarima i od nje ništa nije zavisilo, stavljena je u kontekst da mora s tim da se nosi i ponese deo tereta u kome se nalazi njen suprug i porodica", rekla je glumica.

Serija reditelja Bojana Vuletića je rađena po motivima autobiografske knjige glumca Žarka Lauševića, osuđenog za ubistvo dvojice mladića nakon tuče u Podgorici devedesetih godina.
Janevski je rekla da je serija "važno svedočanstvo za vreme u kome se priča odvijala, to je istorijski zabeležen momenat pad jednog društva i države". 

"Čini mi se da mlađa publika, koja nije rođena u tom periodu, na neki način može da ima prozor u vreme, u kome se sve dešavalo. Posledice tog vremena su sudbine svih likova", ocenila je Janevski u intervju za Tanjug Reflektor.

Zahvaljujući "Padu" publika ima priliku da vidi šta znači posao glumca, i koliko ne razume ulogu glumca u društvu, primetila je Janevski.

"Neminovno ćete imati novu informaciju kako taj život izgleda, i sa čime se glumci nose svakodnevno", dodala je glumica.

Janevski takođe igra i u debnitantskom filmu "Usekovanje", reditelja Siniše Cvetića i scenariste Davida Jakovljevića, za koji kaže da je "autentičan i nekako naš".

"Nema čoveka koji nije pogledao film da se nije identifikovao sa svakom sekvencom. To je porodična drama sa elementima komedije, kao i svaka porodična drama, Dugo nismo napravili ovako domaći film", navela je glumica.

Janevski je istakla da ju je obradovala mlada autorska ekipa "sa pametnim mladim ljudima kojima je stalo do smisla". 

"Kad smo glumački pročitali tekst bili smo fascinirani britkošću teksta. Bio je izazovni glumački rad. Jedna prostorija, jedan sto, ali kada imate dobro napisan scenario onda je glumački posao lak", zaključila je Janevski.

Komentari (0)

Kultura