Aktuelno iz kulture

Novi kreativni ambasadori platforme Srbija stvara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2023

-

13:20

Novi kreativni ambasadori platforme Srbija stvara
Novi kreativni ambasadori platforme Srbija stvara - Copyright Promo/Serbia Creates

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalna platforma Srbija nastavlja da širi krug kreativnih ambasadora, saopštili su iz Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu.

Kako navode, od početka godine njima su se pridružili Mina Konaković Luković, matematičarka i docent na Masačusetskom institutu za tehnologiju, dirigent i muzički pedagog Čedomir Popadić, Ansambl Metarmofozis, Mateja Ristić, multimedijalni umetnik, legende rok muzičke scene grupa Kanda, Kodža i Nebojša, Stefan Đoković pijanista, tenor i modni dizajner i Ksenija Komljenović perkusionista, pedagog i kompozitor.

Prema njihovim rečima, platformi Srbija stvara pridružili su se novi ambasadori koji će svojom izuzetnošću u oblasti u kojoj stvaraju doprineti da Srbija bude prepoznata kao brend kreativnih i talentovanih uspešnih ljudi koji svojim uspesima na najbolji način promovišu našu zemlju u svetu.

Novi ambasadori priključili su se dugogodišnjim kreativnim ambasadorima platforme – među kojima su i istaknute ličnosti poput: Stefana Milenkovića, Slobodana Trkulje, Gordane Vunjak Novaković, Vlatka Vedrala, Lene Kovačević, Miloša Bikovića, Ivane Vasić English, Ašhen Ataljanc, Uroša Petrovića, Branka Lukića, Jelene Gavrilović, Milana Marića ali i kompanija poput "Nordeusa", "3Latera", "Strawberry Energy" – koji svojim idejama, znanjem i talentom godinama unazad nesebično pomažu timu nacionalne platforme Srbija stvara u strateškom pozicioniranju i razvoju sektora kreativnih industrija u Srbiji.

Promo/Serbia Creates

 

"Jako smo srećni što se broj naših kreativnih ambasadora uvećava kao i da smo prepoznati kao platforma koja okuplja kreativne i uspešne stvaraoce. Podrška i kontinuirana saradnja sa profesionalcima iz oblasti kreativnih industrija, koju mi kao platforma Srbija stvara pružamo proteklih pet godina, pokazao se kao pravi put i nešto što kreativcima mnogo znači. Sektor kreativnih industrija, već sada jedna od najbrže rastućih grana privrede u Srbiji. Najnovija analiza Ekonomskog fakulteta u Beogradu pokazuje da kreativne industrije doprinose BDP-u Srbije sa čak 6,8 odsto. U odnosu na 2016. godinu rast izvoza kreativnih industrija iznosi 81 odsto", ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim nacionalne platforme Srbija stvara.

Kako se navodi u saopštenju, platforma Srbija stvara kroz nacionalni brend moderne Srbije udružuje i okuplja međunarodno prepoznate, talentovane i izuzetne pojedince, kreativne ambasadore platforme Srbija stvara – koji inspirišu svojim idejama i dostignućima a sve to vodeći se ubeđenjem da sve počinje jednom kreativnom idejom i talentovanim pojedincem. Želimo dobrodošlicu našim novim kreativnim ambasadorima koji su se pridružili timu koji sada broji preko 50 međunarodno priznatih domaćih stvaralaca iz svih oblasti.

Ko su novi ambasadori?

Mina Konaković Luković je matematičarka i docent na prestižnom Masačusetskom institutu za tehnologiju, Odsek za elektrotehniku i računarstvo. Njeno istraživanje se fokusira na kompjutersku grafiku, kompjutersku proizvodnju, obradu 3D geometrije i mašinsko učenje, uključujući arhitektonsku geometriju i dizajn pametnih materijala. Ovaj američki univerzitet poznat je posebno po svojim naučnim kursevima i istraživanjima a upravo u Odseku za elektrotehniku i računarstvo u okviru fakulteta radi i stvara naša kreativna ambasadorka.

Dirigent i muzički pedagog Čedomir Popadić, je Kraljevačanin i nekadašnji učenik kraljevačke muzičke škole, koji je posle završene muzičke akademije u Beogradu, otišao na specijalističke studije u Norvešku. Direktor je umetničke škole u Šijenu, od 2009. godine stalni je dirigent hora simfonijskog orkestra Grenlanda, a sarađivao je sa većinom norveških horova i vokalnih ansambala od kojih je poseban uspeh postigao kamerni hor "Kon vokale".

Više puta nagrađivani srpski ansambl Metamorfozis, osnovan je 2005. godine na inicijativu violočelistkinje Tatjane Jovanović Mirković i violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju savremene umetničke muzike, ali i graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, primenjena muzika, world music, dela koja dotiču eksperimentalno, neistraženo, ali i izvođenju dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u novom ruhu – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

Mateja Ristić, multimedijalni je umetnik i kreativni vizionar koji je doktorirao polimedijsku umetnost i u stalnoj je potrazi za različitim pristupima i savršenim vizuelnim rešenjima. Poseduje 17 godina iskustva u raznim vidovima vizuelnih umetnosti, izvođačkih umetnosti, video formama, filmskom stvaralaštvu i multimedijalnim performansima a trenutno živi i stvara u Kini.

Kanda, Kodža i Nebojša, jedan od najznačajnijih rokenrol bendova koji su ostavili neizbrisiv trag ne samo na srpskoj, nego i na regionalnoj sceni. Redak primer bendova koji nose emociju, poruku i stav već preko 30 godina, i dalje zauzimaju važno mesto na današnjoj muzičkoj sceni, intenzivno osvajajući novu publiku.

Stefan Đoković je pijanista, tenor i modni dizajner a pre svega svestrani umetnik koji ostavlja trag kako u klasičnoj muzici, tako i kroz modu koju stvara. Obrazovanje je stekao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je završio osnovne i master studije klavira, priprema i doktorat, a usavršavao se i u Londonu u oblasti opere.

Ksenija Komljenović dobitnica nagrade na Međunarodnom takmičenju perkusionista u Luksemburgu, perkusionista je, pedagog i kompozitor. Ksenija je prva žena iz Srbije sa zvanjem doktora muzičke umetnosti na udaraljkama. Tokom svoje karijere nastupala je, predavala i studirala širom Evrope, Sjedinjenih Država i Azije. Trenutno je na poziciji docenta za udaraljke u Sjedinjenim Američkim Državama u Teksasu na Univerzitetu-Korpus Kristi gde trenutno živi i stvara.

Komentari (0)

Kultura